Arcibiskup Managui kandidátem Nobelovy ceny míru

30.6.2004 

Za úsilí o národní smíření v Nicaragui byl kardinál Miguel Obado Bravo byl navržen na Nobelovu cenu míru. Překvapivou skutečností je, že jeho kandidaturu podpořil vůdce sandinistů, Daniel Ortega. V době jeho vlády, v letech 1979 ? 1990 byly vztahy s arcibiskupem Managui a s celou místní církví napjaté. V současné době Ortega přiznává, že kardinál Obando Bravo rozhodujícím způsobem přispěl k podpisu mírové dohody mezi sandinisty a skupinami bojujícími proti jejich revoluci.

Kardinal Obando svolil, že v den 25. výročí sandinistické revoluce, 19. července, bude sloužena mše svatá. Delegoval na ni svého generálního vikáře. Podle arcibiskupa Managui bude sloužena v intenci míru a smíření a za oběti občanské války v 80. letech, během které padlo na obou stranách více než 45 tisíc lidí.

Současná vláda Nikaragui usiluje o větší kontrolu nad tamní církví. V minulém týdnu bylo kardinálu Obandovi zabráněno, aby se ve vězení setkal s bývalým prezidentem Arnoldem Alemanem. Nikaragujská vláda by se chtěla vrátit ke konkordátu, uzavřeného se Svatým Stolcem před více než 140-ti lety, roku 1861, krátce, po získání nezávislosti. Jde v něm především o vliv vlády na jmenování biskupů a některých kněží. Jak připomněl v té souvislosti arcibiskup Managui, platný Kodex kanonického práva stanovuje, že ?papež jmenuje biskupy nezávisle.?

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.