Kardinál Raï k situaci na Blízkém východě

24.2.2014 

Mezinárodní společenství musí podniknout konkrétnější kroky pro pokoj v Sýrii. Je nutné předejít tomu, aby se konflikt rozrostl do dalších zemí regionu, jako je např. sousední Libanon. Hovoří kardinál Béchara Boutros Raï, libanonský patriarcha, který přijel do Vatikánu na konzistoř:

Dost dalšímu ničení. Dost bylo lidí, kteří zahynuli. Ztráty na životech už stačí! 9 milionů Syřanů opustilo své domovy a žijí v táborech pod holým nebem. Je třeba větší odpovědnosti ze strany mezinárodního společenství. Mělo by se zaposlouchat do hlasu papeže, který neúnavně prosí o nalezení mírových cest k řešení konfliktu. Podporujeme toto jeho úsilí svou modlitbou. V opačném případě bude velmi těžké zakončit tuto Křížovou cestu. A my v Libanonu naneštěstí doplácíme na její následky. Válka se odráží na všech, náboženství nevyjímaje. V Libanonu, Sýrii, Iráku a v Egyptě trpí křesťané i muslimové nedostatkem bezpečnosti. Odráží se to na jejich sociální a ekonomické situaci. Kromě toho křesťané padají za oběť fundamentalistům. Je to vidět zejména v Sýrii. Těžko říct, jaká budoucnost nás v této zemi čeká.

Kardinál Boutros Raï se ve Vatikánu setkal také s bývalým libanonským premiérem, Saadem Haririm. Ten přijel kvůli tomu, aby spolu s patriarchou a vatikánskými diplomaty diskutoval mimo jiné o přípravě blížících se prezidentských voleb v Libanonu.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.