Papež František: Liturgie nás vede ke ztotožnění s Kristem

21.2.2014 

U příležitosti padesátého výročí vyhlášení koncilní konstituce Sacrosanctum Concilium, O posvátné liturgii, zaslal papež František poselství prefektovi Kongregace pro bohoslužbu a svátosti. Konstatuje v něm, že tento vůbec první dokument II. Vatikánského koncilu „vyvolává pocity vděčnosti za hlubokou a rozšířenou obnovu liturgického života. Papež připomíná, že Konstituce samotná i další vývoj magisteria dovolují lépe chápat liturgii ve světle božského Zjevení.

„Slavit pravou duchovní bohoslužbu znamená přinášet sebe sama v oběť živou, svatou a Bohu milou (srov. Řím 12,1). Liturgii, která by byla odtržena od této duchovní bohoslužby, hrozí vyprázdnění, namísto křesťanské originálnosti úpadek do obecné, téměř magické sakrálnosti a do prázdného estétství. Liturgie, jakožto Kristovo dílo, nás ze své podstaty vede k tomu, abychom se ztotožnili s Kristem. V této dynamice se pak celá skutečnost proměňuje.“
– píše papež a dlouze cituje promluvu svého předchůdce Benedikta XVI. v Římském semináři (15. února 2012), v níž mluvil o ponoření malých všednodenních věcí do Boží skutečnosti, aby pronikala celý život, který se tak stává liturgií a klaněním.

V závěru papež dodává, že je nutné pokračovat v cestě ukázané koncilními otci, protože stále zbývá učinit mnohé proto, aby byla konstituce o posvátné liturgii správně a úplně vstřebána ze strany pokřtěných a církevních komunit. Konkrétně papež poukazuje na potřebu liturgické formace jak pro laiky tak pro klérus a zasvěcené osoby.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.