Druhý den konzistoře: modlitba za Ukrajinu a pronásledované křesťany

21.2.2014 

Papež František dnes ráno v nové synodní aule zahájil druhý den mimořádné kardinálské konzistoře, věnované problematice rodiny. Zatímco prvního dne jednání se zúčastnilo 150 kardinálů, dnes bylo přítomných 155 členů kardinálského sboru. Po modlitbě ranních chval se papež obrátil k těm, kdo v těchto dnech trpí na Ukrajině.

“Chtěl bych poslat pozdrav – nejenom osobně, ale jménem všech přítomných – ukrajinským kardinálům. Kardinálu Jaworovskému, emeritnímu lvovskému arcibiskupovi, a kardinálu Husarovi, emeritnímu vyššímu arcibiskupovi kyjevskému, kteří v těchto dnech mnoho trpí a mají velké obtíže ve své vlasti. Bude možná pěkné, když toto poselství odejde jménem všech: souhlasíte s tím? (potlesk)“

Poselství kardinálského sboru vzápětí odeslal zmíněným ukrajinským spolubratrům děkan kardinálského kolegia Angelo Sodano. Kardinálové nezapomínají ani na další ohniska světových konfliktů. Modlili se rovněž za pokoj v Jižním Súdánu a Nigérii, Středoafrické republice a Sýrii. Papež František se pak vrátil ke čtvrteční úvodní promluvě kard. Waltera Kaspera, ve které se zabýval právě tématem rodiny.

“Včera jsem si před spaním – ale ne, abych usnul – znovu přečetl práci kardinála Kaspera. Chtěl bych mu poděkovat, protože jsem v ní nalezl hloubku teologie a také klid teologického myšlení. Je potěšitelné pročítat se klidnou teologií. Nalezl jsem tam to, co hlásal sv. Ignác, onen sensus ecclesiae, lásku k Matce Církvi. Prospělo mi to a něco mne napadlo. Promiňte mi, Eminence, že vás přivádím ke studu. Napadlo mne při četbě, že něčemu takovému se říká teologie na kolenou. Děkuji.“

Promluva kardinála Kaspera byla určena pouze kardinálskému kolegiu jako podklad k říjnové synodě o rodině, nebyla proto publikována v plném znění. Obsáhle ji však analyzuje italský internetový portál Vatican Insider.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.