Petrův nástupce: Rodinou se dnes pohrdá, je třeba ukázat její krásu

20.2.2014 

V Nové synodní aule ve Vatikánu zahájil dnes ráno papež František zasedání mimořádné konzistoře, které bude věnováno zejména rodině. „Budeme se snažit prohloubit teologii rodiny a otázky pastorace rodin, v nichž je třeba zohlednit současnou situaci,“ načrtl Svatý otec zadání příštích schůzek. Zároveň varoval před upadáním do „kazuistiky“, která by – jak řekl – nutně snižovala úroveň práce:

Hned na počátku dal Stvořitel muži a ženě požehnání, aby byli plodní a rozmnožili se na zemi. Proto rodina představuje ve světě odlesk Boha, který je Jeden v Trojici. (...) Dnes se rodinou pohrdá, ubližuje se jí a po nás se žádá, abychom uznali, jak je krásné, pravé a dobré tvořit rodinu, být rodinou dnes, jak je to nezbytné pro život světa a budoucnost lidstva. Žádá se po nás, abychom nechali vyvstat skvělý Boží plán s rodinou, pomáhali manželům, aby podle něj žili v radosti, a doprovázeli je v obtížích.
– řekl papež František.

Po té dostal slovo kardinál Kasper, který přednesl úvodní lekci na téma „Evangelium rodiny“. Zbytek dopoledne stejně jako další dvouapůlhodinové zasedání v podvečer bude věnováno příspěvkům jednotlivých kardinálů na téma rodiny.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.