Pastorační návštěva římského biskupa ve farnosti Infernetto

17.2.2014 

V neděli odpoledne navštívil římský biskup farnost sv. Tomáše na jižní periferii hlavního města, nazývané Infernetto, doslova Malé peklo. Za zvláštním místním jménem se však neskrývá nic ďábelského – upomíná jen na množství milířů, které tu doutnaly v minulosti.

Papež sem přijel půl století od založení farnosti (19. února 1964) a necelý rok po vysvěcení nového kostela (13. dubna 2013) spojeného s velkým komunitním centrem. Na území farnosti přiléhající římskému pobřeží se totiž za poslední čtyři desetiletí usadilo více než dvacet tisíc nových obyvatel, kterým schází prostory ke shromažďování. První pozdrav Svatého otce patřil dětem a mladým lidem, kteří jej informovali „o splněných domácích úkolech“ – všichni znali datum svého křtu. Papež odpověděl na otázku, jak milovat Ježíše.

Řeknu vám, v čem je tajemství lásky k Ježíšovi. Poslouchejte mne dobře – abyste milovali Ježíše, musíte nejdřív dovolit, aby On miloval vás. Rozumíte? On dělá všechnu práci, ne my. On nás miluje jako první!“

Papež si pak na to se všemi dětmi kamarádsky plácl a vydal se za rodiči, kteří dali pokřtít své děti v poslední době, za starými a nemocnými farníky a za kněžími. Setkal se také s asociací rodin s postiženými dětmi, která působí ve farních prostorách, a před večerní eucharistickou slavností vyzpovídal pět věřících. Ve své homilii papež vyšel z nedělního Matoušova evangelia. Kázal spatra a Boží lid – navzdory množství a pestrému složení – mu usebraně naslouchal.

Myslím, že nám dnes prospěje, zamyslíme-li se nad tím, zda je má duše špinavá nebo čistá. Zamyslet se nad tím, co máme ve svém srdci a nitru. Říci sami sobě pravdu.“

Mezilidské vztahy v úzkém prostoru městské čtvrti musí být pravdivé a upřímné, zdůraznil papež František. Nestačí klást jen všeobecné otázky, nýbrž je nutné ptát se v hloubi srdce a odhalit, jaké city se tam skrývají.

Je tam láska? (…) Je tam nenávist? (…) Je tam odpuštění vůči těm, kdo mne urazili, nebo je tam pomsta? Musíme se ptát, co máme uvnitř, aby to, co je uvnitř, vyšlo na povrch a třeba i způsobilo zlo, je-li to zlé. Pokud je to však dobré, aby vyšlo ven a činilo dobro.

Tento proces není jednoduchý, upozornil Petrův nástupce, je však nutný. Poznání pravdy prospívá, stejně jako stud za to, co je špatné. Jenom když pochopíme své nejhlubší pocity, nežijeme v sebeklamu. To je první milost, o kterou máme prosit, vyzýval papež František. Druhá milost je naučit se jednat pouze podle toho dobrého, co máme v srdci.

Prosme stále o tuto milost – poznat, co se děje v mém srdci, abych si vždy mohl dobře zvolit, volit dobro. A kéž nám Pán pomáhá, abychom se měli rádi. Co ale dělat, když někoho prostě nedokážu mít rád? Modlit se za toho člověka, aby mne Pán naučil milovat ho. A vždy pamatovat na to, že to nečisté v našem životě je špatnost, vycházející z našeho srdce. Kéž nám k tomu pomáhá Pán.

Zakončil papež František svou nedělní homilii ve farnosti sv. Tomáše apoštola v římské čtvrti Infernetto. Po mši svaté římský biskup ještě pozdravil rodinné příslušníky místních kněží a setkal se s farní radou.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.