Přes 60 lidí zavražděno v převážně křesťanské vesnici

17.2.2014 

Za strašné a hrozivé násilí, které zasahuje nevinné, včetně mnoha křesťanů, označil vatikánský tiskový mluvčí P. Federico Lombardi krveprolití, k němuž došlo v noci ze soboty na neděli v Nigérii. Skupina džihádistů zaútočila na vesnici Izghe v severovýchodním státě Borno. Za pokřiku „Allah Akbar“ ozbrojenci zavraždili desítky lidí. „Modlíme se za oběti – pokračoval o. Lombardi – a doufáme, že odpovědné autority najdou cestu k zastavení tohoto absurdního násilí“. Pro vatikánský rozhlas hovoří P. Giulio Albanese:

„V této chvíli se počítá 63 mrtvých, nelze však vyloučit, že bilance obětí v příštích hodinách poroste. Ti, kdo přežili – a je mezi nimi mnoho křesťanů – vyprávěli v šoku na místní policii, že oběti byly podřezány mačetami nebo zabíjeny palnými zbraněmi. Agresoři vyplenili zásoby potravin a uprchli na desítce terénních vozů. K nájezdu došlo nedaleko hranic s dalším nigerijským státem Adamawa, kam se mnozí z přeživší vydali hledat útočiště.
Místo útoku leží v oblasti, kde vláda vyhlásila nouzový stav, který má zastavit násilnou revoltu extremistické islámské skupiny Boko Haram. Minulou středu zahájilo nigerijské vojenské letectvo s podporou dělostřelectva plošné bombardování, které mělo vyhnat extrémisty z okolí vesnice Izghe podél hranic z Kamerunem. Zdá se tedy, že teroristé zaútočili nejen proto, aby zastrašili nepřítele, ale především aby vstoupili do bojů taktikou asymetrické války rozsévající smrt a zmar.“
– říká komboniánský kněz a znalec afrických poměrů, P. Giulio Albanese.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.