Papež František: Základ našich vztahů je teologický

13.2.2014 

V Konzistorním sále apoštolského paláce přijal dnes papež pětapadesátičlennou delegaci Amerického židovského kongresu (American Jewish Committee), organizace, která i v minulosti udržovala dobré vztahy se Svatým stolcem a s katolickým světem.

Papež František připomněl blížící se 50. výročí (příští rok) koncilní deklarace Nostra Aetate, která – jak řekl - zůstává základem vztahů s „našimi staršími bratry“:

„Tento základ je teologický, nejde o pouhý výraz přání vzájemného respektu a úcty, a je tedy důležité, aby se náš dialog vždy vyznačoval hlubokým vědomím vztahu k Bohu.“

Papež dále zdůraznil společné úsilí o spravedlivější a bratrštější svět. Bůh nám je svěřil jako úkol a autentickou náboženskou povinnost už v prvních biblických knihách, kde se mluví o ochraně chudého, vdovy, sirotka a cizince. V závěru František vybídl k dalšímu vzájemnému poznávání a seznamování, zejména ve formačních centrech jako jsou na jedné straně semináře a na straně druhé rabínské školy. Rozloučil se s odkazem na svou plánovanou cestu do Jeruzaléma:

„Doprovázejte mne prosím svou modlitbou, aby tato pouť přinesla plody společenství, naděje a pokoje. Shalom!“

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.