Čeští a moravští biskupové zahájili kanonickou návštěvu u Svatého stolce

11.2.2014 

V úterý 11. února 2014 začíná cesta českých a moravských biskupů do Říma nazvaná Ad limina. Její součástí bude setkání s papežem Františkem, jednání na vatikánských úřadech o církvi v ČR, mše v hlavních římských bazilikách nebo modlitba u pomníku Jana Palacha v Římě. Během generální audience ve středu 12. února požehná papež korunky k staroboleslavskému mariánskému reliéfu Palladium země české a korunu pro sochu olešnické Panny Marie. Návštěva, kterou bude doprovázet 300 českých poutníků, skončí 17. února 2014.

Po osmi letech proběhne 11. – 17. února 2014 návštěva českých a moravských biskupů do Říma nazvaná Ad limina apostolorum („K prahům apoštolů“, zkráceně Ad limina). Jedná se o první oficiální příležitost, kdy se biskupové společně setkají s papežem Františkem. Návštěvu bude doprovázet 300 českých poutníků.

Program začíná v úterý 11. února v 17 hodin mší u hrobu apoštola Petra ve Svatopetrské bazilice. Krátce před ní se biskupové pomodlí u hrobu kardinála Josefa Berana, který je jako jediný Čech pochovaný v kryptě chrámu mezi papeži. Návštěva vrcholí v pátek 14. února, kdy se biskupové setkají s papežem Františkem. Poutníci jej budou moci pozdravit během generální audience ve středu 12. února 2014 od 10.30 hod. Při té příležitosti papež také požehná korunky pro mariánský reliéf Palladium země české a korunu pro sochu Panny Marie v Olešnici.

V pátek 14. února, kdy uběhne 1145 let od smrti sv. Cyrila, budou představitelé různých slovanských zemí slavit společnou mši v bazilice sv. Klimenta, kde je světec pochovaný. Po mši bude následovat modlitba u hrobu světce v podzemí chrámu.

První společné návštěvy biskupů začaly v Římě v roce 743 na pokyn papeže Zachariáše. V současnosti se konají cca jednou za pět let, naposledy vykonali čeští biskupové cestu Ad limina v roce 2005.

Tiskové středisko České biskupské konference v souvislosti s návštěvou ad limina zřídilo internetovou schránku, kde budou průběžně ukládány tiskové zprávy a další materiály, které by mohly být mediálně zajímavé. Součástí bude také zvukové zpravodajství z akce. Veškeré zde zveřejněné materiály jsou určeny k volnému použití.

Zpráva převzata z Tiskového střediska České biskupské konference

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.