Filipíny: Postavte nám nejprve kostel!

8.2.2014 

Delegace Papežské rady Cor Unum se vrátila ze své mise do filipínských oblastí, které v listopadu loňského roku zničil tajfun Haiyan. O tom, jaká je v situace ve zdevastované zemi, naši rozhlasovou stanici informoval mons. Segundo Tejado Muñoz:

Především chci zdůraznit, že stav je dosud krizový. Nelze hovořit o rekonstrukci, ačkoliv některé její projekty už byly zahájeny. Je tu kritický nedostatek potravin, pitné vody, a samozřejmě obydlí a infrastruktur. Na druhé straně ohromuje víra filipínského lidu. Vždy, když navštěvujeme postižené oblasti, máme dojem, že do nich musíme přinášet naději. Pak se naopak vracíme s obrovským nábojem naděje, který nám předávají místní lidé. Slavili jsme s filipínskými věřícími mši svatou ve stanu, protože kostely jsou zničené, a viděli jsme národ, který se modlí, zpívá a má naději, která jistě pochází shůry. Je to naděje, kterou těmto lidem v tak obtížných momentech dává Bůh.

Delegace Svatého stolce rovněž vykonala oficiální návštěvu u hlavy státu. Jak proběhlo toto setkání s prezidentem Aquinem?

Bylo velmi srdečné. Požádali jsme stát, který zahájil výstavbu v poničených regionech, aby se zasadil také o rekonstrukci kostelů, které jsou pro Filipínce velmi důležité. Když se totiž kard. Sarah ptal místních lidí, co by nejdřív chtěli postavit, mnozí řekli – nejdřív kostel, až pak domy. Pro nás to zní jako paradox, že někdo chce postavit kostel dříve než nemocnici nebo školu. Pro Filipínce je však kostel místem, kde se sdružují, kde najdou pomoc a také slovo naděje. Tlumočili jsme prezidentu Filipínské republiky tyto pocity, vyjadřované jeho lidem, a on s nimi souhlasil.

Kaple bude také součástí komplexu, který rada Cor Unum papežovým jménem zbuduje v nejvíce postižené arcidiecézi Palo. Podle projektu má vzniknout domov pro osiřelé děti, který povede jedna z místních ženských kongregací.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.