V Homsu evakuováno 83 osob

8.2.2014 

V Homsu došlo k evakuaci 83 osob, většinou žen, dětí a starých osob, kterým bylo dovoleno opustit staré město, obsazené protivládními ozbrojenci. Připraveny k distribuci jsou také 3 tuny humanitární pomoci, zvláště potravin. Boje však pokračují v Aleppu. V pondělí má dojít v Ženevě k dalšímu kolu jednání mezi syrskou vládou a ozbrojenými povstalci, jehož prostředníkem je představitel OSN a Arabské ligy, Lakhdar Brahimi. Situaci komentuje pro Vatikánský rozhlas, apoštolský nuncius z Damašku, mons. Zenari:

Je třeba uznat dobrou vůli bojujících stran. Připomeňme, že konflikt trvá měsíce a pokračoval i během konference v Ženevě. Konečně se dosáhlo pozitivního výsledku. Doufám, že tento první, byť malý pozitivní krůček otevře dlouhou cestu k řešení naléhavé a katastrofální humanitární krizi, která se týká tak trochu celé Sýrie. Podle statistik OSN potřebuje humanitární pomoc dva a půl milionů lidí, kteří k ní nemají přístup, podobně jako oněch 2,5 tisíc obyvatel Homsu. Cesta je tedy ještě dlouhá. Podle mých informací by měla evakuace v Homsu pokračovat a snad se bude týkat také křesťanů, kteří dosud nemohli opustit staré město. Potom doufám dojde také k distribuci humanitární pomoci. Podaří-li se to zde v Homsu, podaří se to snad také v Aleppo, které také naléhavě potřebuje příměří. Cesta je ještě dlouhá, ale je třeba pokračovat s projevy dobré vůle na obou stranách. Strany, které usedají k jednacímu stolu v Ženevě, by neměly zapomínat na očekávání obrovské většiny syrského obyvatelstva, které touží po nové, demokratičtější Sýrii, respektující lidská práva a základní svobody. To všechno je třeba dosáhnout nikoli násilnými prostředky, nýbrž politickým řešením.

Říká mons. Zenari, nuncius v Sýrii. Dodejme jen, že podle posledních vyjádření na obou bojujících stranách z dnešního odpoledne, bylo pak příměří bohužel opět porušeno.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.