Papež k věřícím ze Srí Lanky: Přijímám pozvání k návštěvě

8.2.2014 

Svatý otec dnes pozdravil srílanskou komunitu, žijící v Itálii. Početná skupina věřících dopoledne slavila mši svatou s kardinálem Malcolmem Ranjithem u příležitosti 75. výročí zasvěcení ostrovní církve Panně Marii. V závěru bohoslužby je papež František překvapil nečekanou zprávou:

Děkuji kardinálu Ranjithovi za pozvání k návštěvě Srí Lanky. Pozvání přijímám a věřím, že nám Pán dá tuto milost.

Papež pak vzpomenul na dějinné události, které byly důvodem dnešní pouti. Za druhé světové války učinil tehdejší arcibiskup Kolomba, kard. Jean-Marie Masson, slib Matce Boží, pokud zemi uchrání od cizí invaze. Člen kongregace Misionářů oblátů Panny Marie Neposkvrněné se tehdy zavázal ke stavbě mariánské svatyně, která pak byla skutečně vystavěna v Tewatte a zasvěcena Naší Paní z Lanka.

Panna Maria je nám stále nablízku, hledí na každého z nás s mateřskou láskou a stále nás doprovází. Neváhejte se k ní obracet s každou vaší potřebou, zejména když pociťujete tíži života se všemi jeho problémy.

Papež podotkl, že srílanský interní konflikt vedl k prolití mnoha slz, velkým ztrátám na životech a četným škodám. Vyzval pak k hledání smíření.

Vím, že není jednoduché vyléčit rány a spolupracovat na budování zítřka s tím, kdo byl ještě včera nepřítel. Je to však jediná cesta, která nám dává naději do budoucnosti, naději na rozvoj a mír. Ujišťuji vás proto, že máte zvláštní místo v mé modlitbě. Prosím Pána, aby vám daroval mír a smíření, aby vám pomohl v pokusu zajistit lepší budoucnost pro všechny obyvatele Srí Lanky.

Zakončil Svatý otec.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.