Kéž Pán dějin očistí naši paměť od předsudků a hořkostí. Setkání Jana Pavla II. s patriarchou Bartolomějem I.

29.6.2004 

?Vítejte ve jménu Páně! Jemu patří náš dík, že nám dopřál setkat se ve svátek sv. Petra a Pavla, uctívaných také v pravoslavné liturgii jako Protóthronoi, ti, kdo sedí na prvních trůnech.? Těmito slovy uvítání přijal Jan Pavel II. v Klementinském sále apoštolského paláce delegaci řecké pravoslavné církve vedenou konstantinopolským ekumenickým patriarchou, Bartolomějem I. Jan Pavel II. vyjmenoval také další setkání v duchu vzájemného smíření, která jsou vyjádřením společného úsilí pokračovat k naplnění Kristovy vůle: ut unum sint! ? aby byli jedno. Cestu k jednotě zatěžují bolestné činy minulosti. Mezi ně patří vyplenění Konstantinopole křižáky, od něhož uplynulo v dubnu 800 let. Papež Inocenc III. na zprávu o prolévání bratří ve víře reagoval hněvem a bolestí. K jeho postoji se přihlásil také Jan Pavel II. a vyzval k modlitbě, aby Pán dějin očistil naši paměť od všech předsudků a hořkostí a dovolil pokračovat na cestě jednoty.
Velký krok v upevnění vzájemných bratrských vztahů učinili patriarcha Atenagoras I a papež Pavel VI. Svatý otec zdůraznil, že důležitým nástrojem dialogu je práce teologické spojené komise. Vyzval k tomu, aby její činnost byla co nejdříve obnovena.

?Je přáním mým i mých spolupracovníků využít všech prostředků k posilnění ducha vzájemné vstřícnosti a porozumění ve věrnosti evangeliu a společné apoštolské tradici. Na tuto cestu nás pobízí dávné a vždy nové přikázání lásky, které zaznívá ve známých slovech sv. Pavla: ?Milujte se navzájem bratrskou láskou, v úctě dávejte přednost jeden druhému.? (Řm 12,10). - řekl Svatý toec v promluvě ke konstantinopolské delegaci.

Nutnost posílit vzájemný dialog mezi oběma církvemi zdůraznil také patriarcha Bartoloměj. Výkyvy v dialogu přisoudil obtížím nahromaděným během dlouhé historie rozdělení. Dodal, že také ?některé akce vyvolaly zastavení nebo vznik překážek v pokračování dialogu?. To nic nemění na povinnosti a odpovědnosti, k níž nás zavazuje Velekněžská modlitba ? řekl konstantinopolský patriarcha.

?Svatosti, v radosti si představujeme den, ve kterém pominou všechny překážky k plnému společenství, a bezustání se modlíme za to, aby na sebe nenechal dlouho čekat.?

V delegaci ekumenického patriarchy nechybějí čtyři metropolité ? pravoslavný metropolita Itálie, který je patriarchálním exarchou pro Jižní Evropu, metropolita Efesu, Pergama, a Atlanty ve Spojených státech.
V závěru audience předal patriarcha Bartoloměj papeži dary, mezi nimi stříbrný kříž. Svatý otec mu na oplátku věnoval pamětní medaili k výročí historického setkání v Jeruzalémě.
Z apoštolského paláce se konstantinopolský patriarcha odebral do krypty baziliky sv. Petra, kde se pomodlil u hrobu Pavla VI.

***

Svatý otec se k návštěvě vzácného hosta z Istanbulu vrátil znovu ve své promluvě před modlitbou Anděl Páně. Přinášíme ji v plném znění:ZDE

Vyvrcholením svátku apoštolů Petra a Pavla byla eucharistická slavnost na Svatopetrském náměstí. Stejně jako při své minulé návštěvě roku 1995 se patriarcha Bartoloměj zúčastnil po boku Jana Pavla II. úvodní části mši svaté, bohoslužby slova a vyznání víry, recitovaného v originálním řeckém znění nicejsko-konstantinopolského creda. Pak se odebral na své místo a k oltáři se vrátil až k závěrečné části mše svaté. Patriarcha i papež přednesli homilie a společně udělili také závěrečné požehnání. Homilii Svatého otce najdete: ZDE

Při slavnostní bohoslužbě dostalo z rukou Svatého otce palium 44 arcibiskupů metropolitů. Dalším osmi bude palium předáno v jejich metropolích.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.