Severoitalští biskupové o genderové unifikaci

3.2.2014 

Také italská vláda navzdory neustálým škrtům ve školství vyčlenila na tento rok 10 milionů euro, aby vyškolila učitele ve zvláštních kursech “překonávání genderových stereotypů”. Dosavadní ticho ze strany katolické církve k tomuto tématu nyní prolomili biskupové patnácti severoitalských diecézí (církevní provincie Triveneto), kteří publikovali pastorační list k nedělnímu národnímu “Dni pro život”. Kromě rozhodné obrany rodiny v něm vysvětlují, proč je teorie genderu neslučitelná s křesťanskou naukou. Hovoří benátský patriarcha, mons. Francesco Moraglia:

Biskupové oblasti Triveneto s ohledem na všechny situace, které kontrastují s životem, čerpali podnět ze slov papeže Františka o klíčovém postavení výchovy. Ve výchově se hraje o budoucnost naší společnosti. Jádrem dokumentu je učení posledních textů papežského magisteria: “uznání a přijetí dobroty pohlavní různosti, která umožňuje manželům sjednocení v jediném těle” ( Lumen fidei,52) a pojetí rodiny jako “základní buňky společnosti a místa, kde si osvojujeme život v různosti a příslušnost k druhým” (Evangelii gaudium, 66).

„Vyzýváme, abyste se nebáli, nestyděli a neváhali užívat i ve veřejném kontextu ta nejněžnější a nejopravdovější slova, která nám kdy bylo dáno vyslovit: otec, matka, manžel, manželka, rodina, založená na manželství mezi mužem a ženou”, píší v dokumentu severoitalští biskupové. Právě tyto termíny postupně mizí z úředního slovníku a jsou nahrazovány položkami rodič 1 či rodič 2.

Vycházeli jsme z toho, co papež František říká v exhortaci Evangelii gaudium: nikdo po nás nemůže žádat, abychom náboženství vázali na utajenou lidskou intimitu bez jakéhokoli vlivu na sociální a národní život, bez starosti o zdraví institucí občanské společnosti, bez vyjadřování se k událostem, které zajímají občany. (183). To pro nás byl další zcela zásadní bod. Tímto listem jsme chtěli přispět k dobru společnosti, k pozitivní konfrontaci a také k nadějnějšímu pohledu do budoucnosti.

Dnes – více než kdy jindy – hájíme a podporujeme svobodu výchovy, která podle práva náleží matce a otci. A zamítáme jakýkoliv ideologický pokus, který by vedl k unifikaci všeho a všech do jakéhosi ponižujícího a deviantního “jediného myšlení”, které naopak stále častěji prosazují veřejné instituce, píší severoitalští biskupové ve svém textu k “urgentním výchovným a antropologickým otázkám.”

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.