Papež: Zasvěcený život je Božím darem církvi

2.2.2014 

Na padesát tisíc lidí se i přes vytrvalý déšť sešlo před polednem na náměstí sv. Petra, aby si vyslechli pravidelnou nedělní promluvu pronášenou papežem z posledního patra apoštolského paláce. Papež František v Den zasvěceného života mimo jiné řekl:

Zasvěcené osoby jsou znamením Božím v různých životních prostředích, jsou kvasem růstu spravedlivější a bratrštější společnosti, proroctvím sdílení s maličkými a chudými. Takto pojaté a žité zasvěcení se nám ukazuje takovým, jakým vskutku je, totiž jako Boží dar! Boží dar církvi, Boží dar lidu! Každá zasvěcená osoba je darem pro nás, putující Boží lid. Je velice zapotřebí těch, kteří posilují a obnovují snahu šířit evangelium, křesťansky vychovávat, prokazovat lásku těm, co jsou v nouzi, rozjímavě se modlit, usilovat o lidskou formaci a duchovní formaci mládeže a rodin a zasazovat se o spravedlnost a pokoj v celé lidské rodině. Představme si jen trochu, co by se stalo, kdyby najednou nebyly řeholní sestry: sestry v nemocnicích, misiích a ve školách? Dovedete si představit církev bez sester? Nikoli. Je to nemyslitelné. Tento dar, tento kvas vede Boží lid, aby šel vpřed. Veliké jsou tyto ženy, které zasvěcují vlastní život a nesou dál Ježíšovo poselství!

Po hlavní promluvě papež František připomněl, že v Itálii na tuto neděli připadl Den pro život:

Zdravím a povzbuzuji asociace, hnutí a kulturní centra věnující se obraně a povznesení života. Připojuji se k italským biskupům, kteří zdůrazňují, že „každé dítě je tváří Pána milujícího život a darem pro rodinu i společnost“ (Poselství k 26. Národnímu dni pro život). Každý ať se ve svém postavení a ve svém prostředí cítí povolán mít rád život a sloužit mu, přijímat jej, respektovat a povznášet, zvláště, je-li křehký a potřebuje pozornost a péči, od mateřského lůna až do svého pozemského konce.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.