Papež varuje před pokušením ochočit si víru, aby odpovídala duchu světa

31.1.2014 

Kongregace pro nauku víry dbá na to, aby se církev ve všem, co hlásá a činí, vždy řídila kritérii víry. Svatý otec to připomněl při setkání s účastníky právě zakončeného plenárního zasedání tohoto dikastéria:

„Od samých počátků církve existuje pokušení chápat doktrínu v ideologickém smyslu nebo ji redukovat na soubor abstraktních vykrystalizovaných teorií. Ve skutečnosti jediným cílem doktríny je sloužit životu Božího lidu a zajišťovat naší víře pevný základ. Velké je totiž pokušení přivlastnit si dary spásy a ochočit je – snad i s dobrým úmyslem – aby odpovídaly postojům a duchu světa. Je to pokušení, které se neustále opakuje!
Je vám svěřen velmi delikátní úkol pečovat o celistvost víry, vždy ve spolupráci s místními pastýři a Komisemi pro nauku víry jednotlivých biskupských konferencí. Slouží to ochraně práva celého Božího lidu na to, aby dostával poklad víry v jeho čistotě a celistvosti. Vaše práce má vždy na zřeteli také nároky konstruktivního, uctivého a trpělivého dialogu s autory [zpochybňovaných teologických publikací]. Jestliže pravda vyžaduje věrnost, pak věrnost roste vždy v lásce a bratrské pomoci tomu, kdo má ještě dozrávat nebo objasnit svá přesvědčení. Pokud pak jde o metodu vaší práce, vím, že vaše dikasterium vyniká v praxi kolegiálností a dialogem.“

- řekl papež František v promluvě k účastníkům plenárního zasedání Kongregace pro nauku víry.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.