Vatikán zasypaný dopisy pro papeže

29.1.2014 

V posledních měsících zasypávají Vatikán laviny dopisů. Papež František ujišťuje svět o své blízkosti a svět mu tuto blízkost oplácí. Každý týden přichází do Domu sv. Marty, tedy na papežovu adresu, zhruba 30 poštovních pytlů, s tisíci dopisů a balíčků adresovaných Františkovi. Papež samozřejmě není s to všechny přečíst. Pomáhá mu v tom čtyřčlenný tým, který úřaduje v apoštolském paláci pod vedením P. Giuliana Galloriniho:

Lidé prosí Františka především o povzbuzení a modlitbu. Mnozí mu píší o svých problémech a nemocech. Prosí o modlitbu za děti. Popisují své materiální problémy. Chceme, aby lidé mohli zakusit blízkost papeže, který se zajímá o jejich trápení, problémy a modlí se za ně za všechny. Někdy, je-li to možné, posíláme dopisy do jiných úřadů. Například prosby o materiální pomoc rozesíláme do lokálních charit, které mohou lépe ověřit, o co jde, a efektivněji odpovědět.

Některé z množství dopisů, které každý týden přicházejí papeži Františkovi, se nicméně skutečně dostanou na stůl Svatého otce. Jejich výběr je delikátním a zodpovědným úkolem P. Galloriniho:

Jsou to ty nejcitlivější záležitosti, například otázky týkající se svědomí. Zpracujeme stručný souhrn problému a prostřednictvím sekretářů doručíme zásilku papežovi, aby se s ní sám seznámil a dal pokyny, jak máme odpovědět,
říká P. Gallorini.
Přiznává, že jeho práce vyžaduje velkou citlivost, aby přečetl důvěrné dopisy srdcem a nalezl slova, jakými by co nejlépe vystihl vůli papež, který chce ukazovat svou blízkost a soucit.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.