Koncert k Mezinárodnímu dni památky obětí holokaustu

27.1.2014 

Papež František zvolil nejosobnější způsob, jak se zúčastnit dnešního Mezinárodního dne památky obětí holocaustu. Poslal rukou psaný dopis svému židovskému příteli Abrahamu Skorkovi, rabínovi v Buenos Aires. Rabín Skorka, jehož rodina zemřela v koncentračních táborech Auschwitz a Treblinka, papežův list dnes večer přečte na úvod koncertu v římském Parku hudby, který se má stát hudební připomínkou obětí. Koncert nese titul “Housle naděje” a jeho hlavním protagonistou jsou právě tyto strunné nástroje z dílny izraelského houslaře a restaurátora Ammona Weinsteina.

V Itálii se poprvé rozezní dvanáctero houslí a jedno violoncello, které přežily utrpení šoa. Jeden z těchto nástrojů doprovázel vězně do plynových komor v koncentračním táboře Auschwitz-Birkenau, jiný, který podala neznámá ruka z transportu, uchoval francouzský dělník, další patřily židovským hudebníkům, kteří roku 1936 opustili Německo, aby na popud Bronislawa Hubermana založili Palestinský, později Izraelský filharmonický orchestr a zachránili se tak před deportací. Sólisty dnešního večera jsou zástupci tří monoteistických náboženství - hebrejský houslový virtuoz Shlomo Mintz či turecký houslista Cihat Askin.

„Doprovázím vás duchovně při této události, která je už sama o sobě poselstvím,“ píše papež František ve svém listu. „Publikum se zaposlouchá do skladeb Barbera, Blocha, Sarasateho, Vivaldiho a Beethovena, avšak srdce každého z přítomných uslyší, že za hlasem hudby žije tichý zvuk dějinných slz. Slz, které nechávají stopy v duši a v těle národů,“ pokračuje papež a uzavírá: „Přeji si, aby se všichni mohli vcítit do těchto slz dějin a aby silně zatoužili angažovat se ve prospěch toho, aby se obdobné hrůzy, pro lidstvo tak ostudné, již nikdy neopakovaly”.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.