Papež na závěr Týdne modliteb: Jednota nebude zázrak na konci, vzniká cestou

25.1.2014 

Jako každý rok na svátek Obrácení sv. Pavla sloužil Petrův nástupce nešpory v bazilice sv. Pavla za hradbami za účasti představitelů křesťanských církví a církevních společenství. Papež František ve své homilii mimo jiné řekl:

Dnes večer na tomto modlitebním setkání vnímáme, že Kristus nemůže být rozdělen, chce nás přitáhnout k Sobě, k cítění Svého srdce a k naprosté a důvěrné odevzdanosti do rukou Otce, k radikálnímu sebezřeknutí z lásky k lidstvu. Jedině On může být principem, příčinou a hybatelem naší jednoty.
V Jeho přítomnosti si ještě více uvědomujeme, že nemůžeme pokládat rozdělení v církvi za jakýsi přirozený fenomén, který je pro jakoukoli formu asociativního života nevyhnutelný. Naše rozdělení zraňují Jeho tělo, zraňují svědectví, které jsme povoláni Mu vydávat ve světě. Dekret Druhého vatikánského koncilu o ekumenismu s odkazem na text svatého Pavla, o kterém jsme rozjímali, praví příznačně: „Kristus Pán totiž založil církev jednu a jedinou, a přesto se více křesťanských společností vydává před lidmi za pravé dědictví Ježíše Krista. Vyznávají sice, že jsou všichni učedníci Páně, avšak rozdílně smýšlejí a jdou různými cestami, jako by Kristus sám byl rozdělen“. A potom dodává: „Toto rozdělení však zřejmě odporuje Kristově vůli, je pohoršením světu a poškozuje svatou věc hlásání evangelia všemu stvoření“ (Unitatis redintegratio, 1). Rozdělením jsme byli poškozeni všichni. Nikdo z nás nechce být pohoršením. A proto všichni kráčíme společně, bratrsky cestou k jednotě, kterou vytváříme také tím, že kráčíme, k jednotě, která přichází z Ducha svatého a která nás přivádí ke zvláštní jedinečnosti, kterou může vytvořit jenom Duch svatý, ke smířené různosti. Pán nás všechny očekává, provází nás a je na této cestě jednoty s námi všemi.

PLNÉ ZNĚNÍ homilie Svatého otce je ZDE

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.