Obsah francouzské petice ovlivnil papežův rozhovor s prezidentem Hollandem

25.1.2014 

Papež se při rozhovoru s prezidentem Hollandem zastal francouzských katolíků. Připomeňme, že více než 120 tisíc mladých katolíků z Francie podepsalo list adresovaný Svatému otci. Žádali jej, aby dal hlas rozhořčení nad tím, jak se v této zemi s katolíky jedná. Jak ujistil mluvčí episkopátu, P. Bernard Podvin, obsah listu významně ovlivnil průběh rozhovorů mezi papežem a prezidentem.

Autorka listu, Julie Graziani, vyjádřila potěšení nad tím, že k prezidentu Hollandovi dolehl hlas francouzských katolíků. Zklamaly ji však prezidentovy deklarace, které považuje za mlácení prázdné slámy:

„Nejsme katolíci zavření ve věži ze slonové kosti. To není náš postoj. Řekli jsme si zkrátka, že nelze mlčet k útokům, jejichž obětí jsme se objektivně stali. Posměch vůči katolíkům má ve Francii dlouhou, sekulární tradici. Výsměch kvůli chození do kostela, modlitbě apod. Jenže tento postoj se v posledních letech změnil v pohrdání. Jsme prezentováni například jako tábor homofobů, pouze proto, že jsme vyšli do ulic hájit rodiny. Je to myšlenková zkratka, kterou uplatňuje mnoho novinářů. A to je nepřijatelné. Není to ale všechno. Došlo k dalšímu kroku. Už nejen výsměch, ale deklarovaná nenávist. Množí se profanace a projevy vandalismu. Někteří se veřejně hlásí ke christianofobii a podněcují náboženskou nenávist.“

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.