Papež: soudce má být lidsky zralý

24.1.2014 

U příležitosti zahájení vatikánského soudního roku přijal dnes papež František členy Tribunálu římské roty. V úvodu připomněl, že se s nimi setkává vůbec poprvé a vyjádřil vděčnost především soudcům roty, kteří – jak řekl – jsou povoláni vykonávat svou delikátní službu z pověření Petrova nástupce.

Papež dále řekl, že pastorační a soudní dimenze církevní služby není v rozporu. Úřad soudce slouží pravdě ve spravedlnosti, a tedy má hluboce pastorální konotace, je službou Božímu lidu – pokračoval Svatý otec. Poté načrtl profil církevního soudce:

„Po soudci se žádá lidská zralost, jež dostává výraz v jasnosti úsudku a odstupu od osobních náhledů. Stejně tak je součástí lidské zralosti schopnost ponořit se do mentality a legitimních očekávání společnosti, ve které slouží.... Tak bude schopen uplatňovat nikoli legalistickou abstraktní spravedlnost, nýbrž spravedlnost odpovídající konkrétní skutečnosti.“

Papež dále zmínil profesní kvality soudce. Patří mezi ně nejen dokonalá obeznámenost s právem a teologií, ale také schopnost objektivního a rovného soudu. Jak dále řekl, církevní soudce nemá při službě pravdě zapomínat na delikátnost a lidskost vlastní pastýři duší. Třetí z aspektů vyzdvižených Svatým otcem je pastorační. Soudce má sám sebe nahlížet jako služebníka spravedlnosti. S věřícími má jednat a soudit jejich situaci po vzoru Dobrého pastýře, který pečuje o zraněnou ovečku – řekl papež František v promluvě k členům Tribunálu římské roty.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.