Arcibiskup Szewczuk vybízí k návratu k pokojným protestům

23.1.2014 

Kyjev. „Ve jménu Boha, zdržte se prolévání krve! Násilí nebylo nikdy cestou k budování svobodného a nezávislého státu! Prolitá krev nikdy nesmíří srdce a nepřinese pozitivní výsledky!“ Arcibiskup Światosław se s tímto dramatickým apelem obrací na věřící řeckokatolické církve, ukrajinský národ a na všechny lidi dobré vůle.
Vybízí členy vlády, aby se zaposlouchali do hlasu lidí a neuplatňovali proti nim násilí a represe. Politické vůdce vyzývá, aby si uvědomili svou odpovědnost za budoucnost národa i za deklarace, které nyní vyslovují:

„Apeluji na společnost, na občany, členy nevládních organizací a zejména na protestující na Majdaně: prosím vás, vraťte se k protestům pokojného charakteru. Nedovolte, aby nad vámi vládly emoce. Ani strach, ani agrese, ani hněv nikdy nepomáhaly ve vytyčení naší budoucnosti,“ čteme v deklaraci arcibiskupa Szewczuka.

Kyjevsko-haličský arcibiskup apeluje také na soudce. Vybízí je, aby naslouchali hlasu svého svědomí a pamatovali, že není spravedlnosti bez pravdy. Biskupy a duchovní pozvbuzuje, aby v této chvíli byli věřícím obzvlášť na blízku: „Promlouvejte k jejich srdcím a úmyslům slovy pokoje. Hlásejte evangelium Kristova pokoje,“ napsal arcibiskup Szewczuk.

Dnes večer vyprší čtyřiadvacetihodinové ultimátum, které dal opozici prezident Janukovyč po dramatických střetech s policií, při nichž přišlo o život pět lidí. Vůdci demonstrantů požádali hlavu státu, aby vypsala nové volby. Pokud tak neučiní, vyhrožují přechodem k ofenzívě.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.