Mladí katolíci píší papeži před návštěvou prezidenta Hollanda

23.1.2014 

Více než 105 tisíc převážně mladých francouzských katolíků podepsalo petici adresovanou papeži Františkovi. Před návštěvou prezidenta Françoise Hollanda, plánovanou na zítřek (pátek 24. ledna), prosí papeže, aby využil příležitosti a dal hlas znepokojení a nespokojenosti francouzských katolíků. Příčin je celá řada. V první řadě připomínají zavedení takzvaných homosexuálních manželství, formule, která promyšleně zbavila děti základního práva na otce a matku a otevřela cestu obchodu s lidským tělem. Hlas katolíků byl v této věci ignorován a shazován takovým způsobem, že se to setkalo s odsouzením ze strany Rady Evropy.

Signatáři petice připomínají, že francouzští katolíci jsou předmětem brutální mediální kampaně. Je možné zcela beztrestně se jim vysmívat. Množí se také projevy vandalismu a profanace, které jen zřídka končí před soudem. Nezajímají se o ně ani média ani představitelé současné vlády. Katolíci se musejí vypořádávat se stále širším omezováním svobody slova. Například nedávno byl přestupek „znesnadňování interrupce“ vztažen rovněž na kritiku potratů.

Jak referuje agentura AFP, francoužští katolíci v petici připomínají také prezidentovy plány se zavedením eutanázie a jeho změnu celého složení Národního etického výboru po té, co se k legalizaci eutanázie vyslovil negativně. V novém výboru není zastoupen představitel žádné náboženské komunity.

Petice papeže informuje také o indoktrinaci inspirované genderovou ideologií ve francouzských školách. Zmiňuje plány ministra školství, který chce děti osvobozovat od veškerých determinismů, včetně rodinného.

Připomeňme, že minulý týden hovořil papež o setkání s prezidentem Hollandem také s vedením francouzského episkopátu. Biskupové ujišťují, že se František ve francouzské situaci velice dobře orientuje - a co je překvapilo ještě více – nepotřeboval tlumočníka.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.