Biskup Scicluna: v terénu je třeba více transparentnosti a odpovědnosti

18.1.2014 

Osm hodin trvalo setkání delegace Svatého stolce s představiteli Výboru OSN pro práva dítěte. Hovořilo se o ochraně nezletilých v souladu s Úmluvou o právech dítěte. Vatikán byl v roce 1990 jedním z prvních států, který tuto konvenci ratifikoval. Nyní byl jako signatář požádán o představení raportu o jeho dodržování.

Komise pro práva dítěte nemůže signatáře úmluvy nijak sankcionovat. Může pouze představit návrhy ohledně její praktické aplikace. Tak tomu bylo i v tomto případě. Experti z komise pokládali otázky o ochraně nezletilých na vatikánském teritoriu i ve všeobecné církvi. Delegace Svatého stolce se shodla se závěry komise v tom, že na lokální úrovni je třeba větší transparentnosti a odpovědnosti. Hovoří jeden z členů vatikánské delegace, biskup Charles Scicluna:

„Bylo to velmi náročné zasedání, dlouhé a vyčerpávající. Referující představili své názory a vyvinul se z toho velmi zásadní a plodný dialog. Myslím, že co do hlavních zásad Konvence o právech dítěte se shodujeme. Mám za to, že jsme velmi jasně a důsledně ujistili mezinárodní společenství, že Svatému stolci záleží na dodržování úmluvy. Uvádí ji do života jako suverénní stát a jako centrální orgán katolické církve šíří a podporuje její zásady. Kromě toho kanonické právo, v němž se vyjadřuje jurisdikce Svatého stolce, je v této věci stále novelizované, tak jako v roce 2010, aby určité otázky a procedury byly řádným způsobem realizovány.“

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.