Biskupové se seznamují s neutěšenou situací křesťanů ve Svaté zemi

15.1.2014 

Delegace katolických biskupů Evropy, Severní Ameriky a Jihoafrické republiky se už po třinácté vydala na návštěvu křesťanů ve Svaté zemi. Na programu mají návštěvu Betléma, Jeruzaléma a Pásma Gazy. Setkali se rovněž s křesťanskými emigranty v Izraeli a Palestině. Více nám poví redaktorka anglické sekce našeho rozhlasu, Susan Hodge, která cestuje po Svatých místech spolu s biskupy:

Návštěva Gazy nám poskytla přímý zážitek rozsáhlých a tvrdých bezpečnostních opatřeních zavedených Izraelem ke kontrole všech kdo vstupují na toto území nebo z něj odcházejí. Organizátoři cesty spočítali, že přechod z Izraele do Pásma Gazy trval něco přes hodinu a zpáteční cesta ještě o něco víc. To však zní přehnaně optimisticky. Ve skutečnosti jsme absolvovali víc než dvě hodiny sofistikovaných kontrol včetně prohledávání zavazadel a osobních věcí.
Po odjezdu z Gazy jsme zamířili do uspěchané moderní metropole, do Tel Avivu, jehož vysoké budovy a luxusní pobřeží je v příkrém kontrastu s chatrnými domky, chudobou a nedostatkem hygieny v pásmu Gazy. Ani v Tel Avivu však nechybí chudoba a strádání. Mnozí z obyvatel chudinských čtvrtí jsou emigranti a žadatelé o azyl. Mnoho z nich přišlo ze zemí Afrického rohu, z Filipín, Indie či Sri Lanky. Je mezi nimi mnoho křesťanů. Setkali jsme se se skupinou katolických emigrantů a s dvěma řeholnicemi, které jim pomáhají. Hluboce na nás zapůsobila jejich silná víra a síť vzájemné pomoci, kterou vytvořili. Vzhledem k nedávnému zpřísnění restrikcí vůči nelegálním přistěhovalcům, má tato zranitelná skupina lidí stále nejistější budoucnost.

- z Izraele telefonovala Susan Hodges.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.