Kardinál Tauran: papežova popularita probouzí zvědavost a fascinaci politiků

15.1.2014 

V pondělí 13. ledna proběhl v sídle Papežské akademie věd ve Vatikánu workshop věnovaný Sýrii. Jeho cílem bylo předložit Svatému otci názory expertů a diplomatů a hledat způsoby, jakými může papež a jeho spolupracovníci přispět k urychlení mírového procesu v této zemi, říká jeden z účastníků setkání, kardinál Jean-Louis Tauran:

Zajímavé bylo, že mnoho expertů vidí kořeny syrského konfliktu především v roztržkách uvnitř regionu. Proto bylo formulováno pět konkrétních priorit: okamžitě uzavřít příměří a zastavit veškeré násilí, dále vytvořit humanitární koridory, které dovolí přísun pomoci těm, kdo ji potřebují; materiální rekonstrukce a zároveň morální a duchovní obnova země, a tedy dialog mezi kulturami a náboženstvími. Kromě toho všichni zúčastnění zdůrazňovali, že má-li Ženeva 2 uspět, musí se jí zúčastnit všichni aktéři z tohoto regionu, včetně Iránu. Doufáme, že úspěch dohody o jaderných zbraních bude „nakažlivý“. Účast Iránu na Ženevě 2 je nezbytná...

Můžeme číst návštěvu amerického státního sekretáře Johna Kerryho jako znamení, že Svatý stolec má jistou váhu v důležitých rozhodnutích světové politiky? Slyší světoví lídři papežův hlas?

O tom, že jej slyší není pochyb. Není však řečeno, že budou následovat fakta. To se vždycky neděje. Nesmíme zapomínat, že Svatý stolec je morální silou. Je tady celá dlouhá historie, historie diplomacie, která má samozřejmě svou váhu. A v podstatě se jí dostává slyšení. Velká popularita papeže Františka probouzí u politických představitelů zvědavost i určitou fascinaci.

- říká předseda Papežské rady pro mezináboženský dialog a zkušený vatikánský diplomat, kardinál Jean Louis Tauran.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.