Ke sportu patří láska k životu i umění oběti

25.6.2004 

Jan Pavel II. vydal poselství ke Světovému dni turistiky, který se slaví 27. září. Nese název ?Sport a turistika ? dvě životné síly ve službě vzájemnému porozumění, kultuře a rozvoji národů. Dnes bylo oficiálně představeno v tiskovém sále Svatého Stolce.

V poselství papež zdůrazňuje, že cestování a turistika přispívá ke vzájemnému poznání. Právě obeznámenost a zájem o jiné kultury mohou pomáhat k předcházení napětí a neporozumění mezi národy. Podobně je tomu se sportem, která často přivádí na jedno místo lidi z různých částí světa. Velkým sportovním akcím sice hrozí rivalské půtky nebo přílišná komercializace. Obecně je však rozvoj sportu a turistiky příležitostí k mezinárodním setkáním v atmosféře porozumění a shody. Jan Pavel II. vyzývá k chápání sportu jako toho, co pomáhá milovat život, vychovává k oběti, k úctě a k odpovědnosti a vede k docenění každé lidské osoby.

Během prezentace papežského poselství ke Dni turistiky byl oficiálně ohlášen VI. světový kongres pastorace turistiky a jeho program. Kongres pořádá ve dnech 5. ? 8. července Papežská rada pro pastoraci migrantů a cestujících v Bangkoku. Jeho tématem je Turistika ve službě setkávání národů. Má posloužit výměně pastoračních zkušeností všech kontinentů. Na programu je také panelová diskuse na téma boje s tzv. ?sexuální turistikou?, se kterou se těžce potýká právě hostící země, Thajsko.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.