Svatý otec se setkal s pravoslavnými studenty papežských univerzit

11.1.2014 

Papež František dnes přijal členy Výboru pro kulturní spolupráci s pravoslavnými církvemi, působícího v rámci Papežské rady pro jednotu křesťanů. Výbor byl ustanoven během konání Druhého vatikánského koncilu papežem Pavlem VI., jak připomněl papež František ve své promluvě:

Cesta smíření a obnoveného bratrství mezi církvemi, vyznačená historickým setkáním papeže Pavla VI. a konstantinopolského patriarchy Atenagora, potřebovala v té době také zkušenost přátelství a sdílení, která by se zrodila ze vzájemného poznání exponentů obou církví, zvláště mezi mladými kněžími.

Dnes stejně jako před padesáti lety rozděluje tento Výbor studijní stipendia laikům i řeholníkům z pravoslavných církví, kteří si chtějí dovršit svá studia na akademických institucích katolické církve a podporuje také další ekumenickou spolupráci. Papež vyjádřil vděčnost sponzorům a dozorčí radě Výboru a povzbudil je k pokračování v jejich poslání. Potom se papež obrátil ke studentům teologie a zdůraznil, že jejich „přítomnost mezi námi je důležitá pro dialog mezi církvemi dnes a zejména zítra“:

Každému z vás přeji, aby mohl učinit radostnou zkušenost z církví a městem Římem, která by obohacovala duchovně i kulturně, a abyste se mohli cítit nikoli jako hosté, ale jako bratři. Na druhé straně jsem si jist, že vaše účast v akademické obci, kde studujete, je obohacením pro všechny.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.