Svatý otec povzbudil osoby se zdravotním postižením

11.1.2014 

Papež František dnes dopoledne přijal na soukromé audienci paní Ileanu Argentin. Tělesně postižená italská poslankyně dlouhodobě zastupuje zájmy osob se zdravotním postižením a je známá svou kompetencí v oblasti, kterou uplatnila nejprve v rámci římského magistrátu a nyní v italském parlamentu. Své postižení nezneužívá k vyvolání falešného soucitu, nýbrž usiluje o integraci lidí své kategorie do občanské společnosti, navzdory nelíbivým označením, které si vysloužila v samé poslanecké sněmovně.

Paní Argentinová se nejprve obrátila na Svatého otce soukromým dopisem, ve kterém ho seznámila s problematikou postižených spoluobčanů, vysvětlil na okraj dnešní schůzky tiskový mluvčí Svatého stolce O. Federico Lombardi. Papež František ji ve velmi krátké době pozval ke dnešnímu osobnímu setkání, které proběhlo v Apoštolském paláci a trvalo zhruba půl hodiny. Nejnaléhavějším problémem italských nositelů zdravotního postižení je nedostatečná podpora jejich rodin. Mnozí rodiče postižených dětí žijí v trvalém strachu o to, co se stane s jejich potomky, až oni sami zemřou. Toto znepokojení bylo hlavním tématem rozhovoru Ileany Argentinové s papežem Františkem. Debata se dotkla také dalších otázek – kupříkladu překonávání architektonických bariér v budovách veřejné správy, ale také v církevních stavbách.

Jak informoval vatikánský tiskový mluvčí, Svatý otec vyslechl italskou poslankyni za Demokratickou stranu s velkým zájmem a pozorností. Povzbudil jejím prostřednictvím všechny lidi a iniciativy, jež usilují o řešení problémů spojených se zdravotním postižením.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.