Titul „monsignore“ pouze po pětašedesátce

7.1.2014 

Státní sekretariát Svatého stolce rozhodl, že čestný titul „monsignore“ si do budoucna před své jméno připíší pouze kaplani Jeho Svatosti. Doposud se tento titul vztahoval také na další dva stupně monsignorátu – preláty Jeho Svatosti a apoštolské protonotáře. Svatý otec bude jmenovat papežské kaplany mezi kněžími staršími 65 let, a nikoliv již po pětatřicítce jako dosud. Církevní titul „monsignore“ ovšem budou nadále používat preláti papežské komory, tedy vysocí úředníci římské kurie. Monsignory zůstávají také diecézní biskupové a generální vikáři.

Prohlášení Státního sekretariátu o církevních titulech nese dnešní datum a bylo rozesláno oběžníkem na apoštolské nunciatury, které jsou pověřeny informovat místní episkopáty. Uvádí se v něm, že opatření nemá zpětnou platnost. Doposud udělené tituly si tedy jejich nositelé uchovávají. Nic se nemění také na udílení papežských vyznamenání pro laiky.

Poslední redukci čestných církevních titulů na pouhé tři kategorie uskutečnil Pavel VI. roku 1968. Dnešní rozhodnutí papeže Františka tedy pokračuje v započaté linii, zdůrazňuje se ve vatikánském prohlášení.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.