Save the Children: Konflikt se vyostřuje a stále častěji doléhá na děti

2.1.2014 

Konflikt v Jižním Súdánu se stále vyostřuje. Rebelové včera převzali kontrolu nad městem Bor, které je hlavním městem státu Jonglei hraničícího s Etiopií. Tisíce lidí v obavách o život pouští domovy. Organizace „Save the Children“ apeluje na zintenzívnění usílí mezinárodního společenství o zastavení konfliktu. „Tato země potřebuje svornost a stabilizaci, vždyť její obyvatelé teprve nedávno vyšli z vleklé občanské války“ – říká Emanuela Salvatori z organizace „Save the Children“:

„Šířící se násilí se stále silněji dotýká také civilního obyvatelstva. Trpí především děti. Mnoho jich přišlo o rodiče, jsou zcela bezbranné a zbavené péče. V hlavním městě Džuba podporujeme děti, které se ukryly v táboře organizovaném OSN. Přichází tam stále více nezletilých, kteří kvůli válce ztratili kontakt se svými nejbližšími. Velkým problémem jsou rodiny, které se skryly v buši. K nim nedojde žádná pomoc a žijí ve skutečně dramatických podmínkách. Je nutné, aby nastoupila aktivní spolupráce mezinárodního společenství a vymohla okamžité složení zbraní. Je to konflikt velmi složitý, který může mít vážné důsledky pro celou Afriku. Jde totiž o mladý stát teprve vytvářející své struktury.“

Jižní Súdán se v roce 2011 osamostatnil od Súdánu, který byl co do rozhlohy největším státem Afriky. Pokojná dohoda tehdy zakončila desetiletí trvající občanskou válku. Současný konflikt vybuchl 15. prosince 2013. Znalci poměrů se obávají, že může vést k vážné destabilizaci situace na kontinentu.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.