Co se děje v srdci lidstva? Je čas zastavit!

1.1.2014 

Papežova promluva před modlitbou Anděl Páně, nám. sv. Petra

Drazí bratři a sestry, dobrý den a šťastný nový rok!

Na začátku nového roku přeji vám všem pokoj a veškeré dobro. Moje přání je přáním církve, je křesťanským přáním. Nepojí se k žádnému magickému a fatalistickému vnímání nějakého nového cyklu, který začíná. Víme, že dějiny mají svůj střed: Ježíše Krista, vtěleného, zabitého a vzkříšeného, který žije mezi námi; mají svůj cíl: Boží království pokoje, spravedlnosti a svobody v lásce; a mají svoji sílu, která je žene k tomuto cíli. Tou silou je Duch svatý. Všichni máme Ducha svatého, jehož se nám dostalo ve křtu, a On nás pobízí jít vpřed cestou křesťanského života, cestou dějin k Božímu království.

Tímto Duchem je moc lásky, která sestoupila do lůna Panny Marie, a oživuje také plány a díla všech tvůrců pokoje. Kde je muž či žena tvůrcem pokoje, tam Duch svatý napomáhá, prosazuje a vytváří pokoj. Dnes se protínají dvě cesty: slavnost Matky Boží, Panny Marie a Světový den míru. Před osmi dny se rozezněla andělská zvěst: „Sláva na výsostech Bohu a pokoj lidem“ a dnes ji znovu přijímáme od Matky Boží, která „to všechno uchovávala v srdci a rozvažovala o tom“ (Lk 2,19), abychom tuto zvěst v nastávajícím roce přijali za svou.

Tématem letošního Světového dne míru je Bratrství jakožto základ a cesta k míru. Ve šlépějích svých předchůdců, počínaje Pavlem VI., jsem toto téma rozvinul ve svém poselství, které již bylo zveřejněno, ale dnes jej v duchu všem předávám. Základem je tedy přesvědčení, že jsme všichni dětmi jediného nebeského Otce, jsme součástí téže lidské rodiny a sdílíme společný úděl. Z toho plyne pro každého odpovědnost jednat tak, aby se svět stal společenstvím bratří, kteří se respektují, přijímají ve svých různostech, a vzájemně o sebe pečují. Jsme také povoláni uvědomovat si násilí a nespravedlnosti, které vyskytují v mnoha částech světa a které nás nemohou nechat lhostejnými a netečnými. Je nutné, aby všichni usilovali o vytvoření opravdu spravedlivé a solidární společnosti. Včera jsem dostal dopis od jednoho pána, možná jednoho z vás, který mne seznámil s jednou rodinnou tragédií a potom vypočítal množství tragédií a válek v dnešním světě a položil otázku: co se to děje v srdci člověka, že došlo k tomu všemu? A nakonec řekl: „Je čas zastavit“. Také si myslím, že nám prospěje, když se na této cestě násilí zastavíme a budeme usilovat o pokoj. Drazí bratři a sestry, beru si za svoje slova tohoto muže: Co se děje v srdci člověka? Co se děje v srdci lidstva? Je čas zastavit!

Z každého koutu země dnes stoupá modlitba věřících, kteří prosí Pána o dar pokoje a schopnost jej přinést do každého prostředí. Kéž nám Pán tento první den roku pomůže všem vykročit rozhodněji na cesty spravedlnosti a pokoje. A začněme doma! Spravedlnost a pokoj doma, mezi námi. Začíná se doma a potom se jde dál k veškerému lidstvu. Musíme však začít doma. Duch svatý ať zapůsobí v srdci, odstraní uzavřenost a tvrdost a umožní, abychom se obměkčili před slabostí Dítěte Ježíše. Pokoj totiž vyžaduje sílu mírnosti, nenásilnou moc pravdy a lásky.

S důvěrou složme svoje naděje do rukou Marie, Matky Vykupitele. Té, která vztahuje své mateřství na všechny lidi, svěřme volání národů sužovaných válkou a násilím, aby odvaha k dialogu a smíření převládla nad pokušením pomsty, zpupnosti a zkaženosti. Prosme ji, aby evangelium bratrství zvěstované a dosvědčované církví, mohlo promlouvat ke každému svědomí a bořit zdi, které brání nepřátelům poznat, že jsou bratři.

Přeložil Milan Glaser

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.