Papež František překládá biskupa a omlouvá se věřícím jeho diecéze

30.12.2013 

Papež František jmenoval generálního sekretáře Italské biskupské konference. Stal se jím biskup Nunzio Galantino z kalábrijské diecéze Cassano allo Ionio. V úřadu vystřídá Mariana Crociatu, který byl minulý měsíc po ukončení svého prvního mandátu jmenován biskupem Latiny. Papežské jmenování je „ad interim“, tedy délka jeho mandátu nebyla zatím stanovena a biskup Galantino prozatím neopustí svou diecézi, přestože část týdne bude muset trávit v Římě, upřesnil vatikánský mluvčí p. Federico Lombardi.

Jak je známo, papež František počítá s revizí statut Italské biskupské konference. Již dříve zahájil konzultace s jednotlivými regionálními sdruženími italských biskupů o případné změně dosavadní praxe, podle níž v Itálii - na rozdíl od jiných zemí - jmenuje předsedu a sekretáře biskupské konference přímo papež.

V souvislosti s tímto jmenováním dále napsal papež František list adresovaný věřícím, zasvěceným osobám a kněžím zmíněné kalábrijské diecéze, ve kterém mimo jiné píše: „Možná se vám zdá divné, že vám píši, ale činím tak proto, abych vás požádal o pomoc.“ Papež potom věřícím vysvětluje, že potřebuje jejich biskupa na nějakou dobu v Římě, ačkoli ví, že jeho rozhodnutí se jim nebude líbit a podobně je si také vědom toho, že pro biskupa Galantina představuje tato změna rovněž nemalou oběť. Proto vás prosím, píše Svatý otec, abyste se mne snažili pochopit a odpustit mi. „Vím, podotýká papež, že sympatie jsou vzájemné a musím se přiznat, že mne tato synovská a otcovská láska mezi lidem a biskupem dojímá a sklání mne k tomu, abych za ni děkoval Bohu.“ V závěru listu se papež svěřuje do modliteb věřících této diecéze spolu s příslibem, že se bude také modlit za ně.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.