Kardinál Meisner ke sporu o přijímání pro rozvedené

27.12.2013 

Církev se musí řídit Božím slovem, nikoliv veřejným míněním, uvedl kard. Joachim Meisner v rozhovoru pro německé rádio Deutschlandfunk. V předvečer svých osmdesátin metropolita Kolína nad Rýnem hovořil o živých otázkách německé církve ve světle svého nedávného rozhovoru s papežem Františkem.

V upřímné rozpravě přišla řeč na otazníky kolem přijímání pro rozvedené znovu sezdané. Na okraj mediálních debat kardinál Meisner papežovi řekl, že poukaz na milosrdenství v tomto kontextu slouží v jeho vlasti jako řešení problému všech lidských slabostí.
Svatý otec prý živě reagoval: milosrdenství musí být ve shodě s pravdou, jinak si nezaslouží jméno milosrdenství. František rovněž dodal, že otevřené teologické otázky řeší Kongregace pro nauku víry, v jejímž čele stál před koncilem sám papež a která je dodnes nejdůležitějším úřadem římské kurie. Prefekta této kongregace proto nelze považovat za soukromou osobu – uvedl papež František. Odvolal se tak na nedávné výroky arcibiskupa Gerharda Müllera, jehož slova o nerozlučitelnosti manželství, jež nepodléhá kompentenci církve, se setkala s kritikou některých německých biskupů.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.