Papež oslovil účastníky protestního hnutí »Vidláků«

23.12.2013 

Po včerejší hlavní promluvě před modlitbou Anděl Páně na náměstí sv. Petra papež oslovil početnou skupinu lidí, kteří v posledních týdnech organizují po celé Itálii masové manifestace protestující proti diktátu finančních elit a nevšímavosti politiků k ekonomickým problémům stále rostoucího počtu obyvatelstva:

Vidím tady transparent »Chudí nepočkají«. Krásné... To mi připomíná, že se Ježíš narodil ve stáji a ne doma. Potom musel utíkat, skrýt se v Egyptě, aby zachránil život. Nakonec se vrátil domů do Nazareta. Při pohledu na tento transparent přemýšlím o mnoha rodinách, které jsou bez domu buď proto, že jej nikdy neměly anebo proto, že o něj z nějakých důvodů přišly. Rodina a dům patří k sobě. Je velmi těžké zachovat rodinu bez vlastního bydlení. V těchto dnech Narození Páně proto vybízím všechny: jednotlivce, společenské instituce a vlády, aby učinily vše, co lze, aby každá rodina měla svůj dům. Těm, kteří se v Itálii v těchto dnech shromáždili k manifestaci svého sociálního nasazení přeji, aby podávali konstruktivní přínos, odmítali pokušení ke konfliktům a násilí a při obraně práv vždycky sledovali cestu dialogu.

Protestující se v Itálii sdružují v hnutí, kterému sami dali označení „Vidláci”, ale je tvořeno nejenom venkovany ze Sicílie, ale také drobnými podnikateli ze severu Itálie. Nehlásí se k žádné politické straně, ale naopak politikům všech stran vyčítají, že se nestarají o lid, ale jen o sebe. Hnutí neukazuje, jak z problémů ven, ale požaduje, aby se jimi politici buď zabývali anebo odstoupili. Manifestace probíhají současně v několika italských městech.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.