Kardinál Koch: Patriarcha Kirill obdivuje papeže Františka

21.12.2013 

Kardinál Koch navštívil v těchto dnech v Moskvě patriarchu Kirilla. O své návštěvě u hlavy ruského pravoslaví hovořil předseda Papežské rady pro jednotu křesťanů po svém návratu pro Vatikánský rozhlas:

Bylo to již moje druhé setkání. Poprvé mne patriarcha Kirill přijal v březnu 2011. Tentokrát jsme mluvili nejprve o vztahu mezi ruskou pravoslavnou a římsko-katolickou církví, o teologickém dialogu mezi pravoslavnými církvemi a katolickou církví, dále o výzvách, které před nás staví současná společnost, a odpovědích, které na ně můžeme dát společně. Hodně času jsme věnovali také situaci ve světě, zejména v Sýrii a na Blízkém východě.

Mluvilo se také o setkání mezi papežem a moskevským patriarchou?

Ano, o tom se mluví vždycky. Metropolita Hilarion, který má na starosti ekumenické vztahy, to vždycky shrnuje následovně: »Důležitější než datum setkání je jeho příprava.« Tento názor plně sdílím a podporuji. Dobré přípravy je zapotřebí a k tomu je třeba hodně času.

Vyjádřil se moskevský patriarcha nějak konkrétněji o nynějším pontifikátu?

Je velmi spokojen a prohlásil, že počínání papeže Františka obdivuje, pokud jde o styl, jakým vede církev, způsob jeho jednání s lidmi i zvláštní akcenty ve vztahu k chudým lidem. Patriarcha ocenil také skutečnost, že papež přikládá velkou důležitost biskupskému synodu, a dále to, že se příští synod bude zabývat tématem rodiny.

Byla řeč také o situaci na Ukrajině?

Přirozeně, toto téma je stále ve středu pozornosti ruské pravoslavné církve a vrací se také starost o řecko-katolickou církev. Myslím, že bude třeba ještě hodně času, aby si obě strany uvědomily, že zranění jsou na obou stranách a že je třeba usilovat o to, aby se tato zranění neprohlubovala. Týká se to ovšem obou stran. Souvisí to také s politickým vývojem na Ukrajině, kde existuje nebezpečí rozdělení země a to je velmi vážná výzva.

Řekl kardinál Kurt Koch bezprostředně po svém setkání s moskevským patriarchou Kirillem.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.