Papež kázal o pokoře jako podmínce plodnosti

19.12.2013 

Pokora je nezbytná k plodnosti, zdůraznil papež František v homilii při dnešní eucharistii v kapli Domu sv. Marty. Dodal pak, že jedině Boží zásah přemáhá náš neplodný život a činí jej plodným. Varoval také před postojem pýchy, která zapříčiňuje neplodnost.

V Bibli se častokrát setkáváme s neplodnými ženami, které Pán obdarovává životem. Papež František komentoval dnešní liturgická čtení, zvláště evangelium, které vypráví o neplodné Alžbětě, která dostala syna jménem Jan. „Z nemožnosti dát život – konstatoval papež – vzchází život. A stalo se tak nejen neplodným ženám, ale těm, které neměly životní naději, jako Noemi, jež se nakonec dočkala vnuka:

Pán zasahuje do života těchto žen, aby nám řekl: »Já jsem schopen dát život«. Také u proroků je tento obraz pouště, vyprahlé země, v níž nemůže nic vyrůst či vzklíčit. »Poušť bude jako les – říkají proroci – vzroste a bude velký.« Může však poušť rozkvést? Ano. Může neplodná žena dát život? Ano. Pán slibuje: Já mohu! Já mohu vaší vyprahlé stepi dát růst a spásu. Já mohu způsobit, že z vyprahlé půdy vzejdou plody!

A spása – dodal papež František – je zásah Boží, který nás činí plodnými a obdařuje nás schopností dát život. My to však nemůžeme učinit sami od sebe, upozornil. A přece se mnozí pokoušeli přemýšlet o své schopnosti spasit se.

Křesťané rovněž, pomysleme např. na pelagiány. Všechno je milost, zásah Boha, který nám přináší spásu, zásah Boha, který nám pomáhá na cestě svatosti. Jedině On může. Co však máme dělat my? Za prvé: uznat svoji vyprahlost, svoji neschopnost dát život. Za druhé prosit: »Pane, chci být plodný. Chci, aby můj život dával život, aby moje víra byla plodná, rozvinula se a obdarovala ostatní. Pane, jsem neplodný, nemohu. Ty můžeš. Já jsem poušť, já nemohu, ale Ty můžeš!«

„A toto, pokračoval papež, může být právě modlitba těchto předvánočních dnů. Pomysleme na to, jak dopadnou pyšní, kteří si myslí, že mohou sami od sebe činit všechno.“ Papež přitom zmínil „Míkol, Saulovu dceru, ženu, která nebyla neplodná, nýbrž pyšná, a nechápala, co znamená chválit Boha, ba dokonce se této chvále vysmívala. „A postihla ji za to neplodnost:“

Pokora je nezbytná k plodnosti. Kolik jen lidí si myslí, že je spravedlivých, ale nakonec jsou ubozí. Pokorně říkejme Pánu: »Pane, jsem neplodný, jsem pouští« a opakujme v těchto dnech ony krásné antifony, které nám církev podává k modlitbě: »Synu Davidův, Adonai, Moudrosti – Kořeni Jesse, Emanueli, přijď nám dát život, přijď nás zachránit, protože jedině Ty můžeš, já sám nezmohu nic!« A touto pokorou, pokorou pouště, pokorou neplodné duše, dostaneme milost, milost rozkvětu, milost přinášet plody a dávat život.

Končil papež František dnešní ranní homilii.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.