Syrský advent utrpení a naděje

16.12.2013 

Bohužel také v adventní době válka v Sýrii pokračuje. Chci ale zdůraznit, že tento konflikt nevznikl uvnitř, nýbrž zvnějšku. Vinou těch, kdo za pomoci terorismu chtěli zahájit „pseudoarabské jaro“, aby tak zničili zemi, která byla odjakživa symbolem soužití mezi různými náboženstvími. To zcela zřejmě někomu vadilo.

Začíná svou hořkou reflexi mons. Mtanios Haddad, melchitský archimandrita a rektor římské baziliky Santa Maria in Cosmedin. „Před třemi měsíci jsme se modlili a postili za ukončení války“, dodává, „avšak tato zainteresovaná válka pokračuje. Má na ní zájem ten, kdo potřebuje prodávat zbraně nebo se zbavit fanatických teroristů. Cílem je nastolit islamistický stát, ale syrský národ zůstává jednotný. Křesťané a muslimové spolu v Sýrii žijí třináct století. Ve vsi poblíž Maalouly, kde jsem se narodil, nás dokonce muslimové prosili, ať zůstaneme“, vysvětluje syrský kněz.

Právě z pravoslavného kláštera v Maaloule teroristé 2. prosince odvedli osm tamních sester. O svém osobním setkání s těmito řeholnicemi Vatikánskému rozhlasu vypráví Samaan Daoud, křesťan a obyvatel Damašku. „Navštívil jsem je v září a tehdy mi řekly, že navzdory válce chtějí zůstat a modlit se za mír. Udivuje mne, že by nyní „dobrovolně“ odešly. Je to velká lež.

Přestože konflikt nabývá stále fanatičtějších rysů a násilí integralistů neustává, syrští křesťané v tomto adventním čase doufají, že už brzy se vrátí mír. Připravujeme se na přijetí Dítěte Ježíše, který by se měl zrodit v srdci každého z nás.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.