Česko-bavorský strom na náměstí sv. Petra

13.12.2013 

Na Svatopetrském náměstí se dnes odpoledne rozsvítil vánoční strom. O převoz pětadvacetimetrového a zhruba šedesátiletého smrku ze šumavské Folmavy do Věčného města se postaralo kulturní sdružení z bavorského Waldmünchenu. Více než 300 poutníků doprovodili zástupci státní správy a místní biskupové.

S bratrskou láskou zdravím biskupy z Řezna a Plzně – sousední diecéze v České republice. Ano, tento strom je totiž mezinárodní. Vyrostl poblíž hranic mezi Německem a Českou republikou.

Pozdravil papež František poutníky na zvláštní dopolední audienci v Klementinském sále Apoštolského paláce. V české delegaci kromě Otce biskupa Radkovského nechyběl starosta Domažlic, pan Miroslav Mach. Samotný strom totiž darovalo město Domažlice; finančně a organizačně celou náročnou akci zajistila bavorská strana.

O vánocích se každé místo rozeznívá radostnou zvěstí, kterou anděl ohlásil betlémským pastýřům: „V městě Davidově se vám dnes narodil Spasitel – to je Kristus Pán“(Lk 2,11). Evangelium nám říká, že ony pastýře obklopilo veliké světlo. Také dnes Ježíš nadále rozptyluje temnoty provinění a hříchů, aby lidstvu přinesl radost zářivého božského světla, jehož je vánoční strom znamením a připomínkou. Dejme se zahalit světlem Boží pravdy, protože „radost evangelia naplňuje srdce i život těch, kdo se setkávají s Ježíšem“ ( Evangelii gaudium, 1).

Podvečerního rozsvícení stromu se kromě bavorské a české delegace účastnili přestavitelé Městského státu Vatikán – předseda governatorátu kard. Bertello a jeho sekretář arcibiskup Vérgez Alzaga.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.