Na Sinaji zmizelo 30 tisíc osob v sítích obchodu s lidmi

12.12.2013 

Únosy, mučení, zneužívání a vydírání s sebou nese obchod s lidmi na Sinajském poloostrově. Podle odhadů tu za posledních pět let zmizelo 25 až 30 000 lidí. Na uprchlících z Eritreje, Etiopie a Somálska tamní překupníci vydělali 600 milionů dolarů, vyplývá ze zprávy eritrejských a holandských odborníků (Human Trafficking Cycle: Sinai and beyond), která byla prezentována v italském parlamentu.

Když někdo z rukojmích zemře, ostatní uprchlíci nesmí uvědomit rodinu, aby ji překupníci mohli dále vydírat. Dávají si zaplatit předem, aby rodiče mohli telefonicky mluvit se svými dětmi. Právě jsem mluvila s dvanáctiletým chlapcem, který přežil ztroskotání v Lampeduse. Zaplatil překupníkům, aby se dostal z italského jihu na sever. Potom jej další pašeráci měli za dvanáct set euro dostat do Švédska. Vysadili ho 20 km za Milánem, nechali ho tam a řekli: Tady je Švédsko.

Říká eritrejská novinářka Meros Estefanos, která je jednou z autorek zprávy.
Otec Mussie Zerai, předseda organizace Habeshia, upozorňuje, že tranzitní africké státy by měly k dispozici nástroje k potírání obchodu s lidmi.

Existuje příslušná legislativa proti obchodování s lidskými bytostmi, ale neaplikuje se z jednoho prostého motivu – kvůli korupci. Svědci nám vyprávějí o tom, jak je súdánští policisté prodali překupníkům. Totéž se děje v Libyi – lidé podplácejí strážce v zadržovacích táborech, aby jim odtud pomohli k útěku. Mezinárodní společenství by mělo apelovat na dodržování zákonů v těchto afrických státech a na druhé straně zajistit dostatečnou humanitární pomoc pro lidi nucené utíkat.

Míní O. Mussie Zerai, zakladatel asociace Habeshia, která monitoruje situaci uprchlíků v severoafrickém regionu.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.