Papež František: Internet k hlásání evangelia nestačí

7.12.2013 

Druhým vatikánským koncilem odbila hodina laiků, citoval papež František svého předchůdce bl. Jana Pavla II. na dnešní audienci pro účastníky plenárního shromáždění Papežské rady pro laiky. Petrův nástupce upomenul na poslední iniciativy tohoto vatikánského úřadu – kongres afrických laiků, studijní seminář o úloze ženy v církvi (tedy tématu, jemuž se musíme více věnovat, upozornil papež) a Světové dny mládeže v Riu de Janeiro. Na svém plenárním zasedání se Papežská rada pro laiky zabývala „hlásáním Krista v digitální éře“.

Internet svým rozšířením, složitostí a neustálým vývojem opětovně klade stále aktuální otázku o vztahu víry a kultury. Již v prvních křesťanských stoletích se církev musela poměřovat s mimořádným dědictvím řecké kultury. Církevní otcové se nevyhýbali konfrontaci s hloubkami řecké filosofie a s výjimečně hodnotným výchovným systémem, které ovšem byly prosyceny pohanskými prvky. Na druhé straně však nepřistoupili na kompromisy v názorech, odporujících víře. Dokázali naopak rozpoznat a osvojit si nejdůležitější pojmy řecké kultury, které zevnitř proměnili ve světle Božího Slova. Uskutečnili tak to, co požadoval svatý Pavel: „Všecko zkoumejte, co je dobré, toho se držte“ (1 Sol 5,21). Je tedy třeba zkoumat také příležitosti a nástrahy internetu a být si vědomi toho, že jistě nalezneme padělky, nebezpečné iluze a pasti. Dáme-li se vést Duchem svatým, objevíme také cenné možnosti, jak lidi vést za Pánovou zářící tváří.

Digitální komunikace nám dává možnost hlásat evangelium, pokračoval papež a ihned varoval: Technologické dovednosti jsou sice důležité, ale samy o sobě nepostačují.

Jde o to, setkat se zejména se skutečnými ženami a muži, jejich ranami a zmarem, a nabídnout jim pravý důvod naděje. Hlásání vyžaduje, abychom vytvářeli reálné a přímé lidské vztahy, které vyústí v osobní setkání s Pánem. Internet tudíž nestačí, technologie sama o sobě není dostačující. Neznamená to ovšem, že by přítomnost církve na síti byla zbytečná. Naopak, je nezbytné, abychom – trvale evangelním stylem – byli přítomni v prostoru, který se pro mnohé lidi, a zejména mladé, stal jakýmsi životním zázemím. Církev tu má v srdcích vzbuzovat nepotlačitelné otázky po smyslu bytí a ukazovat cestu k Tomu, kdo dává odpověď. K tomu, kdo je vtěleným Milosrdenstvím, Pánu Ježíši.

Řekl Svatý otec Papežské radě pro laiky na dnešní audienci.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.