Izraelský premiér Netanyahu navštívil papeže

2.12.2013 

Papeže Františka dnes navštívil izraelský premiér Benjamin Netanyahu s chotí a jedenáctičlenným doprovodem. Jednalo se o první papežovo setkání s izraelským ministerským předsedou – na mši svaté, zahajující nový pontifikát, zastupovali stát Izrael vicepremiér a dva velvyslanci. Benjamina Netanyahua poprvé přijal Jan Pavel II. v rámci oficiální návštěvy u Svatého stolce v roce 1997 (3.2.). S Benediktem XVI. se izraelský premiér setkal 14. 5. 2009 v Nazaretu u příležitosti pastorační cesty emeritního papeže do Svaté země.
Dnešní pětadvacetiminutový rozhovor s papežem Františkem se konal v soukromé knihovně Apoštolského paláce za přítomnosti tlumočníka (papež mluvil španělsky a předseda izraelské vlády anglicky). Benjamin Netanyahu papeže Františka pozval k návštěvě Svaté země, jejíž datum zatím nebylo ohlášeno. Podle tiskového prohlášení Svatého stolce se hovor týkal komplexní politické a sociální situace v blízkovýchodním regionu, se zvláštním zřetelem k izraelsko-palestinským jednáním. Zaznělo přání, aby tato jednání co nejdříve dospěla ke spravedlivému a trvalému řešení, respektujícímu práva obou zúčastněných stran. Padla také zmínka o vztazích izraelské státní správy a místních katolických komunit a byla vyslovena naděje na brzké uzavření dohody mezi Svatým stolcem a státem Izrael o postavení katolické církve v zemi.
Benjamin Netanyahu papeži mimo jiné věnoval knihu ve španělštině, jejímž autorem je jeho otec, známý historik. Publikace pojednává o počátcích inkvizice ve Španělsku 15. století a Ben Zion Netanyahu v ní hájí myšlenku, že katolíci při inkvizičních procesech neuráželi židy. Kniha nese věnování: „Významnému strážci a pastýři našeho společného dědictví“. Izraelská delegace se po audienci u papeže zdržela na zhruba hodinovém jednání se státním sekretářem Svatého stolce, arcibiskupem Parolinem.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.