Papež František: Naděje neklame proto, že Pán nikdy neklame

1.12.2013 

Na náměstí sv. Petra se dnes v poledne sešlo asi 20 tisíc lidí, aby si vyslechli promluvu Petrova nástupce, který mimo jiné řekl:

Jako v životě každého z nás je třeba se neustále znovu vydávat na cestu, pozvedat se a opětovně nacházet smysl cíle vlastní existence, tak je pro velkou lidskou rodinu nezbytné neustále obnovovat společný horizont, ke kterému se ubíráme. Horizont naděje! Toto je horizont dobré cesty. Adventní doba, kterou dnes začínáme, nám navrací horizont naděje, která neklame, protože je založena na Božím Slovu. Naděje neklame jednoduše proto, že Pán nikdy neklame! On je věrný! On neklame! Mysleme na tuto krásu a vnímejme ji.
Modelem tohoto duchovního postoje, tohoto způsobu bytí a putování v životě je Panna Maria. Obyčejná venkovská dívka, která nosí v srdci veškerou naději Boží! V jejím lůně se Boží naděje stala tělem, stala se člověkem, stala se dějinami: Ježíšem Kristem. Její
Magnificat je chvalozpěv putujícího Božího lidu, všech mužů a žen, kteří doufají v Boha, v moc Jeho milosrdenství. Nechme se vést od té, která je matkou, je maminkou a ví, jak nás vést. Nechme se vést od Ní v tomto období čekání a činorodé bdělosti.

PLNÉ ZNĚNÍ promluvy je ZDE

Papež potom připomněl dnešní Světový den boje proti AIDS/HIV:

Vyjadřujeme svoji blízkost lidem, kteří jsou touto nemocí postiženi, zejména dětem. Tato blízkost je velmi konkrétní v mlčenlivém nasazení mnoha misionářů a pracovníků. Modleme se za všechny, také za lékaře a výzkumníky. Ať se každému nemocnému, nikoho nevyjímaje, dostane přístupu k péči, kterou potřebuje.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.