Petrův nástupce: Víra se nejvíce projevuje v naší ubohosti

25.11.2013 

Děkujme Pánu za veškeré dobro, které z jeho vůle můžeme konat. S těmito slovy se papež František dnes dopoledne obrátil k dobrovolníkům, kteří organizačně zajišťovali chod Roku víry. Víra je těžištěm našeho bytí, pokračoval Svatý otec, odůvodňuje naše každodenní volby a skutky. Nejvíce se však projevuje v naší ubohosti.

Pevnou a ryzí víru spatřujeme zejména v těžkostech a zkouškách. Tehdy křesťan Bohu dovoluje, aby ho vzal do náruče, a přivine se k Němu v jistotě, že se svěřuje lásce silné jako nezničitelná skála. Pokud se právě v okamžicích utrpení pokorně spolehneme na Boha, můžeme vydat dobré svědectví.

V uplynulém roce jste se stali svědky toho, jak víra v Krista rozněcuje lidská srdce a stává se hybnou silou evangelizace, pokračoval římský biskup. Tento zážitek vám může pomoci k tomu, abyste vy sami i vaše společenství vyhledávali setkání s druhými lidmi.

A to je důležité – řekl bych přímo zásadní! Zejména se musíme otevřít vůči lidem, kteří ve svých životech mají méně víry a naděje. O chudobě se tolik mluví, ale ne vždy si vzpomeneme na lidi, postrádající víru, kterých je skutečně hodně. Je tolik lidí, kteří potřebují gesto lidskosti, úsměv, to pravé slovo a svědectví, skrze které postřehnou blízkost Ježíše Krista. Kéž není nikdo ochuzen o tato znamení lásky a něhy, která se rodí z víry.

Více než tři stovky dobrovolníků pozdravil také předseda Papežské rady pro novou evangelizaci, která se více než jiné vatikánské instituce podílela na organizaci Roku víry. Arcibiskup Rino Fisichella bilancoval pro naši rozhlasovou stanici:

Uvykli jsme tomu, že většinou vyzdvihujeme negativní a krizové aspekty. Nepopírám, že existuje krize víry – je tu a je velmi hluboká. V tomto roce jsme ale vnímali, že je tu také touha opětovně jít s Pánem. Za tyto měsíce se mi vtisklo do srdce mnoho výjevů, leckdy velmi dojemných, avšak osobně nejsilnějším zážitkem se pro mne stala celosvětová eucharistická adorace o slavnosti Božího Těla. V onu hodinu se prakticky všude Kristus skutečně stal srdcem světa.

Uvedl mons. Fisichella.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.