Papež František vyzval olympijské funkcionáře k čestnosti, mravní poctivosti a zodpovědnosti

23.11.2013 

Naplněný program audiencí Svatého otce v těchto dnech zahrnoval také několik setkání se sportovci a zástupci jejich sdružení. V pátek vyhledal papeže Františka prezident Mezinárodní fotbalové asociace FIFA. „Mluvili jsme stejným jazykem – totiž jazykem kopané“, uvedl na následné tiskové konferenci Joseph Blatter a dodal: „Fotbal se může stát nástrojem výchovy a pomoci znevýhodněným“. Papež František fotbalového funkcionáře požádal, aby budoucí světový šampionát v Brazílii bral ohled na tamní sociální situaci a zasadil se kupříkladu o pomoc obyvatelům chudinských čtvrtí. „Uděláme, co bude možné. Fotbal ovšem není všemohoucí“, reagoval na brífinku Blatter.

Papež František rovněž v pátek promluvil k národním ragbyovým mužstvům Argentiny a Itálie, která se dnes utkala na římském Olympijském stadionu. Římský biskup ragby označil za „namáhavý, ale zároveň velmi sympatický sport“. Upomenul pak na jeho smysl – běh k cíli.

“Celý náš život směřuje k cíli. Toto hledání cíle je velice namáhavé, vyžaduje zápas a úsilí. Důležité je, abychom neběželi sami. Je nutné běžet společně, předávat míč z ruky do ruky, a tak postupovat až k cíli, kde se oslavuje. (…) Možná to není moc odborná interpretace, ale je to biskupův pohled na rugby “.

Dnes papeže Františka navštívily delegace evropských olympijských výborů. Církev, řekl papež, považuje sport za účinný prostředek celistvého růstu člověka. Je proto důležité, aby sportovní funkcionáři podporovali ony lidské a duchovní hodnoty, které zakládají spravedlivou a solidární společnost.

“Pokud sport nahlížíme jenom z hlediska ekonomických parametrů či dosažení vítězství za každou cenu, hrozí, že sportovce zredukujeme na pouhé zboží, přinášející zisk. Samotní sportovci, strženi tímto mechanismem, pak ztrácejí skutečný smysl své aktivity. (…) Sport je harmonie – převáží-li však nezřízená honba za penězi, tento soulad je narušen“.

Všichni jsme si proto vědomi, že je nutné sportovce vychovávat k čestnosti, mravní poctivosti a zodpovědnosti, upozornil dnes římský biskup členy evropských olympijských výborů. V závěru audience Petrův nástupce udělil „ požehnání plné milosti a lásky“ všem, kdo se připravují na budoucí olympijské hry.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.