Do chrámu nechodíme na obřady, nýbrž abychom velebili Boha

22.11.2013 

Chrám je svatým místem, na kterém není nejdůležitější obřadnost, nýbrž adorace Pána, řekl papež František ve své dnešní ranní homilii v kapli vatikánského Domu svaté Marty. Svatý otec zároveň zdůraznil, že také člověk je chrámem Ducha svatého, a proto je povolán naslouchat Bohu ve svém nitru, prosit ho za odpuštění a následovat jej.

Chrám je kamenná budova, ve které lid uchovává svou duši před Božím zrakem. Avšak také tělo každého jednotlivce je svatý chrám, ve kterém Bůh promlouvá a srdce naslouchá. Papež František dnes kázal o těchto dvou souběžných dimenzích křesťanského života. Podnět čerpal z liturgického čtení z první knihy Makabejské, které vypráví o znovuposvěcení chrámu zničeného válkou. Chrám, podotkl papež, je opěrným bodem společenství. Boží lid se do něj ubírá z mnoha důvodů, avšak jeden z nich přesahuje všechny ostatní.

Chrám je místo, kam se společenství přichází modlit, chválit Pána, vzdávat díky, avšak především adorovat. Ve chrámu uctíváme Pána. A to jen ten nejdůležitější bod, který platí rovněž pro liturgické obřady. Co je na liturgii nejdůležitější ? Zpěvy, krásné obřady …Nejdůležitější je adorace. Shromážděné společenství hledí k oltáři, kde se slaví oběť a adoruje. Myslím si však – říkám to ve vší pokoře – že pro nás, křesťany, se smysl adorace poněkud vytratil. Domníváme se, že chodíme do chrámu, abychom se shromáždili jako bratři – to je dobré a krásné! – avšak střed je tam, kde je Bůh. A my adorujeme Boha.

Papež si vzápětí položil otázku: Jsou ještě naše chrámy místem adorace, umožňují naše liturgické slavnosti adoraci? Ježíš v dnešním evangeliu vyhání z chrámu obchodníky, pro které byl chrám místem kšeftování, a nikoliv adorace. Existuje ovšm ještě jiný „chrám“ a jiné posvátné místo.

Svatý Pavel říká, že jsme chrámem Ducha svatého. Jsem chrám. Je ve mně Boží duch. Apoštol také říká: Nezarmucujte svatého Božího ducha, které je ve vašem nitru. Také zde tedy můžeme hovořit o určitém druhu adorace. Srdce, které ve svém nitru hledá Pánova ducha a ví, že v sobě nese Boha, Svatého ducha. Naslouchá mu a následuje ho.

Následování Boha vyžaduje trvalé očišťování – jsme totiž hříšní, upozornil papež František. Zbavujme se poskvrny v modlitbě, pokání, ve svátosti smíření a eucharistii, vyzýval. V obou chrámech – v materiálním chrámu, místu adorace, a v duchovním chrámu našeho nitra, obývaném Duchem svatým – pak budeme stát ve zbožném postoji adorace a naslouchání, modlitby a žádosti o odpuštění, ve chvále Pána.

A to je ona radost v chrámu, o které se mluví. Celé společenství velebí Boha, modlí se, vzdává chválu a díky. Já sám se modlím k Pánu, který je ve mně, protože jsem „chrám“. Naslouchám mu, projevuji vstřícnost. Kéž nám Pán udělí toto pravé vnímání Chrámu, abychom mohli pokračovat ve svém životě adorace a naslouchání Božímu slovu.

Zakončil papež František dnešní ranní homilii.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.