Papež František kázal o rozdílu mezi hříšností a zkažeností

11.11.2013 

Kdo se nekaje a „tváří se, že je křesťan“, velmi poškozuje církev – konstatoval papež František v dnešní ranní homilii při mši v kapli Domu sv. Marty. Papež zdůraznil, že všichni máme uznat, že jsme hříšní, ale máme se vyvarovat toho, abychom se stali zkaženými. „Kdo je sponzorem církve, ale okrádá stát,“ dodal, „je nespravedlivý“ a vede dvojí život.

Ježíš „neochabuje v odpouštění a radí nám, abychom jednali stejně“. Papež František se v homilii pozastavil u Pánovy pobídky z dnešního evangelia (Lk 17,1-6), abychom odpouštěli kajícímu bratrovi. Když Ježíš požaduje odpustit sedmkrát denně, dodal papež, „podává svůj autoportrét. Ježíš odpouští, ale také v tomto evangeliu říká: »Běda tomu, od koho pochází pohoršení«. Nemluví o hříchu, ale o pohoršení, což je něco jiného. Ježíš dodává, že »by pro něho bylo lépe, aby mu dali na krk mlýnský kámen a uvrhli ho do moře, než aby svedl ke hříchu jednoho z těchto nepatrných«. Jaký je tedy rozdíl mezi hřešením a pohoršováním?“ - tázal se papež.

Rozdíl spočívá v tom, že kdo hřeší, lituje, prosí o odpuštění, cítí se Božím dítětem, pokoří se a prosí Ježíše o spásu. Avšak ten, kdo pohoršuje, čím pohoršuje? Tím že nelituje. Nadále hřeší, ale tváří se, že je křesťanem. To je dvojí život. A dvojí život působí velkou škodu. Někdo říká: »Já jsem ale sponzorem církve! Dávám církvi ze svého«, ale druhou rukou krade, okrádá stát, chudé.. Je nespravedlivý. Toto je dvojí život. A to si zasluhuje – říká Ježíš, nikoli já – aby mu byl dán na krk mlýnský kámen a uvrhli ho do moře. Tady nemluví o odpuštění.

A to „proto, že ten člověk klame, a kde je klam, tam není Duch svatý. To je rozdíl mezi hříšníkem a zkaženým. Kdo vede dvojí život – dodal – je zkažený. Jinak je tomu, když „někdo hřeší a chtěl by nehřešit, ale je slabý. Jde k Pánu a prosí o odpuštění. Toho má Pán rád. Provází jej, je s ním.“

A my máme uznat, že jsme hříšníci. Ano, všichni jsme hříšní, ale nikoli zkažení. Zkažený je utvrzen ve stavu soběstačnosti, neví, co je to pokora. Ježíš těmto zkaženým, říkal, že jsou pěkní jako obílené hroby (srov. Mt 23,27). Jsou krásné navenek, ale uvnitř jsou plné nečistých kostí a špíny. A křesťan, který se pyšní tím, že je křesťanem, ale nežije životem křesťana, je jedním z oněch zkažených... Každý známe někoho, kdo se ocitl v této situaci a působí církvi velké škody. Zkažení křesťané, zkažení kněží... Kolik jen škod působí církvi! A to proto, že nežijí duchem evangelia, nýbrž duchem světskosti.

„Svatý Pavel,“ odkázal papež František na list Římanům, „říká křesťanům jasně: »Nepřizpůsobujte se tomuto světu« (Řím 12,2)“ A dodal: „Originální text to říká ještě důrazněji, protože tam stojí: nepřijímejte schémata, parametry tohoto světa. Tato schémata představují mondénnost, která tě svádí ke dvojímu životu“:

Nalakovaná špína – to je život toho, kdo je zkažený. A Ježíš je nenazýval hříšníky, nýbrž pokrytci. Ale jak krásné je to další, co řekl: »Když se někdo prohřeší sedmkrát za den, odpusť mu«. Tak On jedná s hříšníky. Neochabuje v odpouštění, avšak za podmínky, že dotyčný nevede onen dvojí život a přichází za Ním se slovy: »Odpusť mi, Pane, zhřešil jsem!«. Jdi dál, já vím. Takový je Pán. Prosme dnes o milost Ducha svatého, který se vyhýbá jakémukoli klamu, prosme o milost přiznat, že jsme hříšníky. Jsme hříšní, ano, ale ne zkažení.

Končil papež František dnešní ranní homilii.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.