Papež: Smrt je za námi, nikoli před námi

10.11.2013 

Velké množství lidí nepřestává přicházet na setkání s Petrovým nástupcem, nezřídka z velké dálky. V neděli v poledne se jich na Svatopetrském náměstí opět sešlo bezmála sto tisíc. Papež František v samotném závěru řekl:

Tento život není vztažným bodem pro věčnost, pro ten jiný život, který nás čeká, nýbrž věčnost – onen život – osvěcuje a dává naději pozemskému životu každého z nás. Tento je vidět, ale jedině, díváme-li se lidskýma očima. Ježíš tuto perspektivu obrací a potvrzuje, že naše pouť jde od smrti k životu, plnému životu! Jsme na cestě, na pouti k plnému životu a tento plný život nás na naší cestě osvěcuje! Smrt je tedy vzadu, za námi, nikoli před námi. Před námi je Bůh živých, Bůh smlouvy, Bůh, který nese moje jméno, jak to sám řekl: „Já jsem Bůh Abrahamův, Izákův a Jakubův“, také Bůh s mým jménem, s tvým jménem, s tvým jménem, s naším jménem. Bůh živých!... Definitivní porážka hříchu a smrti je začátkem nového času radosti a světla bez konce. Avšak již na této zemi, v modlitbě, ve svátostech, v bratrství potkáváme Ježíše a Jeho lásku a můžeme tak okoušet něco ze vzkříšeného života. Zkušenost, kterou činíme s Jeho láskou a Jeho věrností, rozněcuje v našem srdci plamen a posiluje naši víru ve vzkříšení. Pokud je totiž Bůh věrný a miluje, nemůže být takovým jen na dobu určitou. Věrnost je věčná, nemůže přestat. Láska Boží je věčná, nemůže přestat! Netrvá dobu určitou, ale navždy, abychom mohli jít vpřed! On je věrný navždy, očekává každého z nás a provází každého z nás touto věčnou věrností.

PLNÉ ZNĚNÍ promluvy je ZDE

Potom Svatý otec obrátil pozornost k přírodní pohromě na Filipínách:

Rád bych ujistil svou blízkostí obyvatele Filipín o tamějšího regionu, který byl postižen děsivým cyklónem. Obětí je bohužel mnoho a škody nezměrné. Modleme se nyní v tichu a potom prosme Matku Boží za tyto naše bratry a sestry a snažme se, aby k nim dosáhla naše konkrétní pomoc. Modleme se v tichu… Zdrávas Maria…

Potom papež připomněl neslavné 75. výročí „takzvané Křišťálové noci“:

Násilnosti z noci 9. na 10. listopadu 1938 proti Židům, synagogám, židovským obydlím a obchodům poznamenalo tristní období tragédie Šoá. Obnovme svoji blízkost a solidaritu s židovským lidem, s našimi staršími bratry. A modleme se k Bohu, aby nám paměť minulosti, paměť minulých hříchů pomáhala být stále na stráži před jakoukoli formou nenávisti a násilí.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.