Svatý otec k italským poutníkům: musíme klepat na Pánovo srdce

9.11.2013 

Vatikán. Blíží se závěr Roku víry a s ním se uzavírají také poutě italských diecézí do Říma. Od pátku do neděle se koná diecézní pouť severoitalského kraje Ligurie, vedená janovským arcibiskupem, kard. Angelem Bagnascem. Asi tisíc jejích účastníků dnes pozdravil Svatý otec František. Promluvil k nim v audienčním sále nad atriem Svatopetrské baziliky a hned na začátku si zažertoval.

Původně jsem se s vámi měl setkat po nedělní mši svaté, ale došlo k nedorozumění a vyšlo najevo, že už mám jiný program. Řekl jsem panu kardinálovi, že audience nebude. Jeho Eminence je klidný člověk. Napsal mi exkomunikační dopis – skutečně! – kde stojí: Pokud nás zítra nepřijmeš, exkomunikuji tě!

Papež poutníky vyzval k tomu, aby dny strávené ve Věčném městě využili k setkání s Pánem a růstu ve víře.

Každý z vás má něco na srdci – touhu, problém, nesnáz, něco, co chce Pánu říci. ..Využijte těchto dní, abyste nalezli řešení a přiblížili se k Pánu. On stále a neúnavně čeká na každého z nás, je dobrý.

Pouť, podotkl Svatý otec, je zejména duchovní setkání, které nám pomáhá v životní cestě. Pojí se k němu radost z krásných poutních míst a ze slavnostní liturgie, avšak na Pána nesmíme zapomínat.

Na pouti také musíme – skutečně musíme, je to naše povinnost – klepat na Pánovo srdce za to, co potřebujeme. Využijte této příležitosti – Pán nám stále naslouchá. Možná že najde jiné řešení, než o jaké prosíte, ale naslouchá vám stále. Ze srdce vám děkuji za návštěvu a prosím, abyste se za mne modlili…

Papež v závěru poutníky požádal, aby ve svém kraji pozdravili zejména staré a nemocné lidi a děti. Ještě jednou je požádal o modlitbu a po společné modlitbě Zdrávas Maria všem požehnal.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.