Spravedlnost v církvi po vzoru Dobrého Pastýře

8.11.2013 

Postava Dobrého Pastýře se má stát vzorem pro každého, kdo v církvi dbá na výkon spravedlnosti. S touto výzvou se papež František obrátil na více než padesát členů Nejvyššího tribunálu Apoštolské signatury, které dopoledne přijal na audienci. V těchto dnech se koná plenární zasedání této vatikánské instituce, které se zamýšlí nad úlohou tzv. obhájce svazku. Soudní kauzy, které projednávají neplatnost přijetí svátosti svěcení nebo neplatnost manželského svazku, vyžadují přítomnost tohoto obhájce svazku. Ten ze svého úřadu uvádí důvody proti neplatnosti nebo uvolnění svazku.

“…obhájce svazku, který chce prokázat dobrou službu, se nesmí omezit na zběžné pročtení soudního protokolu, ani na úřednické či všeobecné odpovědi. Jeho citlivá úloha vyžaduje, aby sladil předpisy Kodexu kanonického práva s konkrétními situacemi církve a společnosti.

Takovýto postoj, pokračoval papež František, se nicméně týká každého, kdo vykonává úřad církevní spravedlnosti.

Jedná totiž jménem církve a je její součástí. Je proto nutné stále udržovat živé spojení mezi církví, která evangelizuje a církví, která vykonává spravedlnost. Služba spravedlnosti je závazkem apoštolského života – vyžaduje, aby spravedlnost byla vykonávána s pohledem upřeným na výjev Dobrého Pastýře, který se sklání nad ztracenou a zraněnou ovcí.

Výkon spravedlnost v církvi má proto být řádný a jasný, aby odpovídal oprávněnému přání věřících, kteří se v důvěře obracejí na své pastýře ve snaze úředně si vyjasnit vlastní postavení, zdůraznil Svatý otec na závěr audience pro členy Nejvyššího tribunálu Apoštolské signatury.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.